Castro utdanner leger for Bush

Castro utdanner leger for Bush
Castro utdanner leger for Bush

Åtte amerikanske legestudenter ble tirsdag uteksaminert på Cuba, og vender nå tilbake til hjemlandet for å praktisere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-AP-Reuters): Fidel Castros regime har betalt den seks år lange utdanningen for de åtte studentene, som kommer fra New York, California og Minnesota.

- Jeg har lært at medisin ikke bare er business. Derfor kommer jeg også til å bli en bedre lege når jeg reiser tilbake til USA, sier en av de ferske legene, Toussaint Reynolds.

- Cuba har dekker alle kostnader ved legestudiet. Til gjengjeld har vi forpliktet oss til å vende hjem og gi et helsetilbud til dem som trenger det, sier Carmen Landau.

Alle de åtte kommer fra minoritetsgrupper i USA, og tilbudet om legestudier på Cuba kom etter et møte mellom Castro og svarte kongressrepresentanter for sju år siden.

USAs 45 år gamle blokade forhindrer amerikanere flest fra å besøke Cuba, men amerikanske myndigheter har gjort et unntak for utdanningsprogrammet for leger.

Rundt 850 studenter fra 25 land ble tirsdag uteksaminert under en seremoni i Karl Marx-teateret i Havana, men Fidel Castro selv var ikke til stede.

Cubas 80 år gamle leder sliter med helsen og har ikke opptrådt offentlig på ett år, men fryder seg trolig over å kunne gi amerikanske legestudenter det de ikke får i hjemlandet.

Et legestudium i USA koster opp imot 3 millioner kroner, og mange ferske leger sliter med milliongjelden i årevis etter at de har begynt å praktisere.

- Helsevesenet blir ikke sett på som forretning på Cuba. Når man er syk, tar de ikke betalt og avviser deg ikke om du ikke har helseforsikring, sier Jose De Leon som nå vil arbeide for reformer innen det amerikanske helsevesenet.

88 amerikanere studerer for tiden medisin på Cuba. (©NTB)

Personvernpolicy