Håp om løsning av gisselkrise

Håp om løsning av gisselkrise
Håp om løsning av gisselkrise

Både den afghanske regjeringen og islamistbevegelsen Taliban håper på en fredelig løsning for de 23 sørkoreanske gislene som holdes av islamistene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

En aghansk politimann passer på en demonstrasjon mot Talibans kidnapping av 23 sørkoreanere. Foto: REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN)

Både den afghanske regjeringen og islamistbevegelsen Taliban håper å finne en fredelig løsning for de 23 sørkoreanske gislene som holdes av islamistene.

En lokal guvernør sa tirsdag at det ikke vil bli brukt makt for å få satt gislene fri.
- Vi håper dette spørsmålet blir løst i dag gjennom samtaler. Militære midler vil ikke bli brukt, sier guvernør Mirajudd Pathan til nyhetsbyrået Reuters.

Taliban har truet med å drepe de 18 kvinnelige og fem mannlige sørkoreanske kristne misjonærene hvis ikke Sør-Korea trekker sine styrker ut. De har også krevd å få løslatt 30 Taliban-soldater fra afghanske fengsler. Sør-Korea hadde på forhånd besluttet å trekke ut sine soldater ved utgangen av året.

En Taliban-representant sa at den tyske ingeniøren som fortsatt holdes, er syk. Mannen har diabetes. Ifølge Taliban er han nå bevisstløs mesteparten av tiden og må bæres fra sted til sted. Men Taliban vil ikke ta ansvar for mannens situasjon og klager over at ingen tar kontakt med dem. Tyskland har blankt avvist Talibans krav om å trekke sine 3.000 soldater ut og sagt at man ikke forhandler med terrorister.

30-40 drept

Mellom 30 og 40 Taliban-soldater skal ha blitt drept i kamper med amerikanskledede koalisjonsstyrker og afghanske regjeringsstyrker mandag, opplyste de USA-ledede styrkene tirsdag. Dermed er antall drepte Taliban-soldater de siste tre dagene over 100.Kampene begynte med at Taliban-styrker angrep en afghansk regjeringsstyrke på patrulje nær landsbyen Gorazon i Helmand-provinsen. Taliban-styrkene skal ha hatt til dels tunge våpen som skulderholdte raketter og bombekastere.

Allierte fly slapp tre bomber og «over tre dusin» Taliban-soldater skal ha mistet livet.I et annet sammenstøt skal afghanske regjeringsstyrker har drept 13 Taliban-soldater i Qaria Bagh-området i Kandahar-provinsen, ifølge en melding fra Afghanistans forsvarsdepartement.

Britisk besøk

Storbritannias utenriksminister David Miliband kom tirsdag på sitt første besøk til Afghanistan.Miliband sa i en uttalelse at han har reist til Afghanistan for å understreke Storbritannias vilje til å hjelpe landet gjennom perioden etter Taliban og øke landets sikkerhet.
- Jeg er her for å forklare hva vi kan gjøre og hva vi ikke kan gjøre, sa han.

Storbritannia har vel 7.000 soldater i Afghanistan, og statsminister Gordon Brown har avvist krav om tilbaketrekking på grunn av voksende britiske tap.

Økt sivil støtte

FNs sjef i Afghanistan ba under et besøk i Berlin om mer støtte til FNs operasjoner i landet. Landene som deltar i Afghanistans oppbygging må holde fast ved sine mål, sa FNs Tom Koenig etter samtaler med forbundskansler Angela Merkel tirsdag.

Han ba om «robuste» bidrag til demokratiseringsprosessen i Afghanistan, inkludert de nødvendige militære tiltak, og understreket at faren fra Taliban ikke er over.

Kongen begravet

Afghanistans siste konge, Mohammed Zahir Shah, ble begravet tirsdag. Utenlandske diplomater, landets folkevalgte og kongens familie var blant de frammøtte som tok avskjed. Kong Zahir Shah døde mandag, 92 år gammel. Han regjerte Afghanistan i 40 år fram til 1973, da han ble avsatt i et palasskupp.

Gravferden skjedde under strenge sikkerhetstiltak. Politistyrker hadde inntatt fjerntliggende høyder som kunne være steder hvorfra gravfølget kunne rammes med raketter. Men gravferden forløp rolig. (©NTB)

Personvernpolicy