Forskere tror nordmenn kan bli gisselmål

Nordmenn kan bli mål for gisselaksjoner i Afghanistan, som følge av at situasjonen der er blitt mye farligere , tror forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - Norske soldater i Afghanistan må være forberedt på en mye tøffere sikkerhetssituasjon. Forholdene er blitt mye verre i sør og øst i landet, men vi ser at situasjonen i områder som før ble ansett som trygge - i Kabul og i nord - er i ferd med å bli mye farligere, sier forsker Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til Aftenposten.

Det har de siste månedene vært flere gisselaksjoner i Afghanistan. Harpviken mener at kidnappingene skjer for å påvirke den politiske debatten i de landene som har bidratt med styrker.

- Slike kidnappinger kan også ramme nordmenn. Taliban er klar over at det militære nærværet i Afghanistan er omstridt i Norge, slik det er i mange land, og det kan gjøre Norge til et mål for kidnappinger, sier Harpviken.

Afghanistan-forsker Arne Strand tror ikke det er siste gang at en norsk soldat blir drept.

- Jeg håper at det ikke skjer igjen, men det vil alltid være en risiko å operere i Afghanistan. Det er en del av kostnaden ved å sende soldater til konfliktområder, sier Strand.

Han understreker at de norske tapene har vært svært små sammenlignet med tapene til flere av de andre NATO-landene. (©NTB)

Personvernpolicy