Elitesoldatene samles til minnegudstjeneste i Kabul

Elitesoldatene samles til minnegudstjeneste i Kabul
Elitesoldatene samles til minnegudstjeneste i Kabul

Norges elitesoldater i Afghanistan samles til minnegudstjeneste tirsdag, etter at en løytnant i spesialstyrken ble drept i en skuddveksling mandag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatene ble samlet til minnestund i Afghanistan mandag etter at løytnanten i 30-årene ble drept under et oppdrag samme morgen.

Tirsdag samles avdelingen til formell minnegudstjeneste i Kabul. Det vil bli lystenning og bønn for den omkomne og hans familie, ifølge Forsvaret.
- Det vil bli god tid til refleksjon og til å ta avskjed med en kamerat og en kollega. Avdelingen får vise den siste ære før båren føres hjem, og de fortsetter sine operasjoner der de er, sier stabsprest ved Fellesoperativt hovedkvarter i Forsvaret, Arve Løvenholdt, til NTB.

Gudstjenesten skal ledes av presten ifra Forsvarets avdeling i Mazar-e-Sharif. Båren med den avdøde soldaten vil også være til stede i lokalet, ifølge Løvenholdt.

Sorg og tap

Stabspresten sier soldatene er mentalt forberedt på at det kan bli en høy pris å betale for den tjenesten de gjør som soldater eller offiserer. Løvenholdt sier at han ikke selv har snakket med soldatene verken i Afghanistan eller på Rena i dag, men at han kjenner til soldatenes reaksjoner fra lignende hendelser.
- Det som kjennetegner slike reaksjoner er sorg og tap fordi det er nære og gode bånd i slike avdelinger, sier Løvenholdt. Soldaten i 30-årene tilhørte en avdeling fra Forsvarets spesialkommando Hærens jegerkommando, som kjenner hverandre ut og inn fordi de blant annet har vært på øvelser sammen, ifølge Løvenholdt.

Bånd

- Det er klart at det er tett når en av deres egne omkommer. På den annen side så er det en veldig bærekraft i disse tette båndene. For oss som står for støtteapparat er det viktig at kameratskapet får sin plass, og at de får støtte hverandre med alt det de har å bidra med.

Presten, som vanligvis er sammen med de norske spesialsoldatene i Kabul, var på ferie i Norge da han fikk beskjed om at soldaten var drept. Presten utsetter turen tilbake til Kabul for å støtte enken, deres barn og øvrige familie.
- Det er tette og nære bånd mellom avdelingen og familiene. Avdelingens prest kjenner familien godt og har vært hjemme hos de pårørende i mange timer mandag ettermiddag. (©NTB)

Personvernpolicy