Åpen for alle - alltid

Norsk spesialsoldat drept av opprørere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret skal granske hendelsen der en norsk offiser ble drept mandag morgen, men dette får ingen følger for norsk utenrikspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den lille norske patruljen havnet i en situasjon der den måtte skyte seg fri da en norsk offiser ble drept mandag morgen. Forsvaret skal granske hendelsen og vil ikke ut med detaljer om skuddvekslingen.
- Det går på elitesoldatenes operasjonsmåte og deres sikkerhet. De skal jo fortsette å operere, og vi ønsker ikke å gå i detaljer rundt oppdragene til spesialstyrkene. Vi ønsker derfor ikke å snakke om verken tidligere eller framtidige operasjoner, sier oberstløytnant i Forsvarsstaben, John Inge Øglænd, til NTB.

Norske elitesoldater fra Forsvarets Spesialkommando Hærens jegerkommando var på rekognosering sammen med afghanske spesialstyrker da de havnet i en skuddveksling mandag morgen. En norsk løytnant i 30-årene ble skutt og drept.

Ukjente motstandere

Trefningen skjedde ifølge Forsvaret og Forsvarsdepartementet i Lowgar-provinsen i det sentrale Afghanistan på grensen mot Kabul provins. Forsvarsstaben sier de ikke vet hvem det var som skjøt mot de norske soldatene, eller hvorfor. De vil heller ikke si noe om denne type skuddvekslinger er vanlig for de norske styrkene i Afghanistan.
- Når det gjelder operasjoner og slikt rundt spesialstyrkene, er det ting som jeg ikke ønsker å kommentere, sier Øglænd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han bekrefter at skuddvekslingen skjedde innenfor de norske styrkenes operasjonsområde, som er området som direkte påvirker sikkerheten i Kabul.

Gransker skuddvekslingen

Forsvaret vil granske hva som skjedde under skuddvekslingen for selv å ta lærdom av det, ifølge Forsvarsstaben.
- Jeg må presisere at dette er en intern undersøkelse i Forsvaret, og spesielt for spesialstyrkene. Dette er ikke en offentlig gransking, men rutine at vi i forbindelse med skader og dødsfall selvsagt undersøker hva som har skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bestemt hvem som skal sitte i granskningskommisjonen, men viseadmiral Jan Reksten sier den sannsynligvis vil bestå av folk fra Rena-miljøet i Norge og i Afghanistan, folk fra avdelingen som er rammet, og muligens fra det norske apparatet ellers i Afghanistan.
- Den norske styrken er under NATOs kommando, og NATO vil selv ta en beslutning på om de også ønsker å granske skuddvekslingen. Foreløpig har vi ikke fått noen bekreftelse på at de vil granske episoden, sier Reksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokus på sikkerhet

- Vi tenker sikkerhet i alt vi gjør i Afghanistan, det har blitt farligere å være der. Men i utgangspunktet så vil alle våre oppdrag fortsette som før etter denne episoden, sier Reksten.

Forsvaret vil av hensyn til de pårørende ikke gå ut med navn på den drepte. Han er en erfaren løytnant i 30-årsalderen, og har vært flere ganger i Afghanistan tidligere. Den drepte etterlater seg også barn.
- Dette er en veldig tragisk sak, sier Reksten.

Det vil bli holdt en minnemarkering for de norske soldatene i Afghanistan mandag ettermiddag. (©NTB)

Andre artikler om saken:
Norsk soldat drept i Afghanistan

Regjeringen uttrykker sin medfølelse

Ikke aktuelt å trekke ut norske soldater

Artikkelen oppdateres.