Vil ikke betale for tips om kjønnslemlestelse

Vil ikke betale for tips om kjønnslemlestelse
Vil ikke betale for tips om kjønnslemlestelse

Politiet i London betaler opp til 235.000 kroner for tips om kjønnslemlestelse, men det er ikke planer om å innføre noe lignende i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengreen inviterte til pressemøte om resultater og utfordringer i politietaten i Oslo mandag. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Mens politiet i London betaler opp til 235.000 kroner for tips om folk som utsetter jenter for kjønnslemlestelse, ønsker ikke justisministeren og politidirektøren å innføre noe lignende i Norge.

Londonpolitiet og politiet spesielt i Oslo samarbeider om bekjempelse av kjønnslemlestelse, men et av tiltakene som er satt igang i London, synes uaktuelt i Norge.

- Jeg er grunnleggende skeptisk til dusører til oppklaring av straffbare forhold. Det er jeg fordi vi er avhengig av å ha en vederlagsfri dialog med publikum. Jeg mener også at det vil kunne svekke noen av opplysningene som måtte komme. En kan blant annet tenke seg at det er andre motiver ut og går, så det er ikke en vei vi vil begi oss ut på, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Betales av politiet

I London er det slik at halvparten av belønningen på opp til 235.000 kroner skal finansieres av politiet, mens det resterende betales av Waris Dirie Foundation, en organisasjon som er oppkalt etter en supermodell som selv ble kjønnslemlestet i Somalia som barn.

Storberget mener derimot det er mulig å få informasjon fra dem som vet om kjønnslemlestelse, uten å måtte betale. Og han har stor tro på at de tiltakene som er satt i gang vil gi resultater.

Store forskjeller

Heller ikke politimester Ingelin Killengreen er spesielt positiv til å skulle betale for å få informasjon som kan avverge kjønnslemlestelse.

- Det er ikke en form for belønning som vi har noen tradisjon for i vårt land, og det er Riksadvokaten som styrer denne formen for belønning. Men for oss er det ganske fremmed å utlove dusører på en slik måte, sier Killengreen til NTB.

Men hun trekker fram at London-politiet er langt framme i bekjempelsen av denne typen kriminalitet, og at politiet har et tett samarbeid med dem.

- Vi vil jo i tiden fremover ha kontakt og se hva de gjør og hvorfor de gjør det. De har sikkert en god begrunnelse for at dusør er virksomt for dem. Men for oss er dette fremmed, og vil nok ikke være aktuelt med dagens regelverk, sier Killengreen.

Men på andre områder mener hun at politiet i Norge har mye å lære av politiet i London. Det gjelder blant annet hvordan en informerer utsatte grupper om lovverket. Hun trekker fram at politiet har fått kritikk fra sine kolleger i London for hvordan de har informert så langt. (©NTB)

Synes du man burde innføre dusør for tips om kjønnslemlestelse i Norge? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Personvernpolicy