Advarer mot fortielse

Advarer mot fortielse
Advarer mot fortielse
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kirken må være åpen og ærlig på saker som handler om seksuelle overgrep, og ikke fortie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Kultur- og kirkeminister Trond Giske deltok på en pressekonferanse der det ble presentert et "Veiledningshefte for kirkelige arbeidsgivere ved mistanke om eller anklage mot arbeidstaker om seksuelle overgrep". Foto: Sara Johannessen /

- Kirken må være åpen og ærlig på saker som handler om seksuelle overgrep, og ikke fortie, mener kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap).

Kultur- og kirkedepartementet har i samarbeid med biskopene og Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon( KA) utarbeidet «Veiledningshefte for kirkelig arbeidsgivere ved mistanke om eller anklage mot arbeidstaker om seksuelle overgrep». Veiledningen ble presentert av Giske på en pressekonferanse mandag.

Forebygging

- Kirken må ikke bidra til fortielse på dette området. Det er derfor positivt at Bispemøtet og KA sammen med oss, har laget denne veilederen. Heftet vil kunne bidra til forebygging, sier Giske.

I løpet av de nærmeste dagene vil veilederen bli sendt ut til alle kirkelige arbeidsgivere til bruk ved mistanke eller anklage mot arbeidstaker om seksuelle overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heftet skal også gi konkret veiledning om blant annet saksbehandling, politi- og påtalemyndighetens oppgaver, særlige problemstillinger i forhold til barn, taushetsplikt og informasjon.

Medieplan

I ni punkter redegjøres det detaljert for hvordan kirkelige ledere skal forholde seg når det oppstår mistanke om seksuelle overgrep i en menighet eller på en kirkelig arbeidsplass. Det skal avklares hvem som skal uttale seg til pressen, og det som nevnes som en medieplan skal være utarbeidet på forhånd.

I et eget punkt blir det understreket at informasjon ikke skal gis «i større omfang enn nødvendig», og identiteten til dem som har krav på taushet, skal ikke oppgis, heter det.
- Som arbeidsgiver må vi være klare på at når en sak er innbrakt til politiet for etterforskning, så er det politiet som informerer om den videre gangen, sier Giske i et intervju med Journalisten.no.

Han tror ikke veiledningsheftet vil føre til større hemmelighold og taushet omkring overgrepssaker innen kirken. (©NTB)