Åpen for alle - alltid

Hundretusener uten drikkevann i England

Hundretusener uten drikkevann i England
Hundretusener uten drikkevann i England
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundretusener av engelskmenn er uten rent vann på grunn av flommen i England.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:

Statsminister Gordon Brown (t.h.) i samtale med redningsmannskaper på operasjonssenteret i Gloucestershire politihovedkvarter nær Gloucester i det sentrale England mandag. Foto: Barry Batchelor, REUTERS/ SCANPIX

Foto på forsiden: Darren Staples, REUTERS/SCANPIX

Hundretusener av engelskmenn er uten rent vann på grunn av flommen i England. Flere byer er hardt rammet. Englands to største elver Themsen og Severn er i ferd med å nå katastrofale vannhøyder.

Vannverket Severn Trent har begynt å dele ut vann på flasker. En talsmann for vannverket sier at 140.000 mennesker kan være berørt, og at rundt 70.000 hjem er rammet. Det kan gå flere dager før vannpumpene igjen er i funksjon, sier talsmannen til BBC.

BBC skriver på sine nettsider at rundt 350.000 mennesker vil være uten rent vann de neste 15 timene, mens vel 40.000 er uten strøm.I de sørøstlige delene av London er 175.000 mennesker bedt om å koke vannet fra vannkraner etter at flomvann oversvømmet vannverk i Sutton og East Surrey.

Nye flomvarsler

Miljødirektoratet har utstedt ni advarsler om storflom. Elva Severn står fem meter høyere enn normal sommervannstand, og bare i helgen økte vannstanden med nesten 15 centimeter.
- Jeg er redd for å måtte si at vi ikke har sett det verste ennå, sier John Harman i det britiske miljødirektoratet.

- Alt vannet vi har sett, er nå i elvesystemet. Selv om regnet har avtatt litt, er det vannet i elvene som utgjør en trussel, sier han til BBC.

Statsminister Gordon Brown besøkte mandag de oversvømte områdene i England, som opplever den verste flommen på 60 år, og mer regn er på vei. Brown fløy over områdene i Gloucestershire i helikopter, før han møtte folk som har ansvaret for redningsoperasjonene i de rammede områdene.

Flommen har tvunget Royal Air Force på vingene i den største redningsoperasjonen noen gang i fredstid. Mer enn 100 mennesker er reddet fra vannmassene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikk

Det britiske miljødirektoratet har fått kritikk for å ha reagert seint på varslene om flom og voldsom nedbør, men miljøminister Hilary Benn har rost direktoratets innsats.

Også regjeringen får kritikk. Den konservative lederen David Cameron, som er valgt fra et distrikt i Oxfordshire som er hardt rammet av flommen, sier at det er nødvendig å stille alvorlige spørsmål om Storbritannias flomforsvar.
- Folk vil ha svar, sier Cameron.

Også Liberaldemokratenes leder, Sir Menzies Campbell, er kritisk.
- Det har vært kjent i flere dager at dette sannsynligvis ville skje. Det må stilles spørsmål om graden av forberedelser som ble gjort for å møte det som åpenbart er en meget dramatisk situasjon, sier han. (©NTB)