Norsk soldat drept i Afghanistan

En norsk soldat er drept i skuddveksling i Afghanistan, melder Forsvarsstaben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta
*13. mai 2003 ble to norske offiserer såret da patruljen deres ble angrepet i Kabul.
* 23. mai 2005 ble soldaten Tommy Rødningsby drept og en annen nordmann såret da kolonnen deres ble angrepet med raketter i Kabul.
* 7. februar 2006 ble den norskledede ISAF-leiren i Maimana nordvest i Afghanistan angrepet av en væpnet folkemengde. Minst fire afghanere ble drept da ISAF-soldatene skjøt tilbake. Fem norske soldater og et større antall afghanske politifolk ble lettere såret.
* 23. mai 2007: En finsk soldat ble drept og fire nordmenn såret da en bombe gikk av utenfor den norske leiren i Maimana.
* 18. juni ble en norsk patrulje ble beskutt nær Maimana. En av de norske soldatene ble såret i armen. (©NTB)

Den drepte er en av de norske spesialsoldatene fra Forsvarets Spesialkommando Hærens jegerkommando, heter det i en uttalelse fra Forsvaret. Trefningen skjedde i Lowgar-provinsen i det sentrale Afghanistan.

- Området er i den norske styrkens operasjonsområde og innenfor det mandat regjeringen har satt for spesialstyrkens virke, skriver Forsvarsstaben.

Ifølge pressemeldingen fra Forsvaret utførte den norske patruljen et rekognoseringsoppdrag sammen med afghanske sikkerhetsstyrker for å hindre fiendtlige elementer i å operere mot Kabul-området. Under dette oppdraget ble den norske styrken beskutt.

- ISAF sørger over tapet av en soldat som ga sitt liv for å bringe frihet til Afghanistan, sier talsperson for ISAF-styrkene, Claudia Foss, i en melding fra NATO.

Tilbakeholdne med detaljer

Skyteepisoden skjedde innenfor det som Forsvaret definerer som området i og rundt Kabul som regjeringen har fastsatt. Det sier oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå til NTB.

Lowgar-provinsen der episoden fant sted, ligger fra 30 til 120 kilometer sør for hovedstaden Kabul. Forsvaret vil ikke gi noen opplysninger om identiteten til soldaten som er drept, og dersom de pårørende ikke ønsker det, blir ikke opplysningene frigitt.
- Vi vil være svært tilbakeholdende med detaljer om det som skjedde, av hensyn til sikkerheten ved framtidige oppdrag, sier Øglænd.

Han sier at oppdraget soldatene var på, ikke hadde noe å gjøre med soldatene på flyplassen i Kabul

Ingen andre norske ble såret i skytingen. Pårørende er varslet, og den drepte soldaten vil bli transportert hjem til Norge i løpet av få dager. (©NTB)

Les også: Regjeringen uttrykker sin medfølelse

Ikke aktuelt å trekke Norge ut

ABC Nyheter oppdaterer saken fortløpende.

Personvernpolicy