Kina legger lokk på miljøkostnader

Kina legger lokk på miljøkostnader
Kina legger lokk på miljøkostnader

Prisen for den omfattende forurensingen og miljøødeleggelsen i Kina skal holdes hemmelig for befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beijing (NTB-Reuters): Myndighetene har stoppet offentliggjøringen av en rapport om kostnadene.

Grunnen er offisiell motvilje mot å konfrontere miljøødeleggelsene, sier en framtredende miljøforsker.

Ifølge avisen Beijing nytt er offentliggjøringen av en rapport om «grønt brutto nasjonalprodukt» utsatt på ubestemt tid. Rapporten inneholder omfattende databeregninger av prisen for miljøødeleggelsene og forurensningen i Kina i året 2005.

Lokal motstand

Wang Jinnan, seniorekspert ved Kinas akademi for miljøplanlegging og teknisk sjef for beregningene, sier at en offentliggjøring av prisen for forurenset luft, vann og jord har møtt sterk motstand fra lokale tjenestemenn som er ivrige etter å opprettholde den økonomiske veksten.

- Å ta med kostnadene for forurensningen vil føre til et stort fall i kvaliteten på den økonomiske veksten i noen områder, sier Wang til Beijing nytt. - Fortsatt setter mange områder økonomisk vekst og brutto nasjonalprodukt over alt annet. Når slik tenkning dominerer, kan du tenke deg omfanget av motstanden.

Ifølge Wang har flere provinsregjeringer drevet intens lobbyvirksomhet mot Kinas statlige miljødirektorat SEPA og landets statistiske sentralbyrå for å hindre offentliggjøring av tallene.

Den omstridte rapporten skulle etter planen vært offentliggjort i mars i år, skriver avisen Kinas ungdomsblad.

Sjokkerende

En tidligere rapport for 2004 beregnet omkostningene av miljøskader og forurensning til 511,8 milliarder yuan, tilsvarende rundt 400 milliarder kroner. Det tilsvarte vel 3 prosent av BNP. En representant for SEPA betegnet tallet som «sjokkerende».

Men rapporten for 2005 viser at kostnadene for forurensning «er enda høyere enn i 2004», ifølge avisen som refererte opplysninger fra et seminar om rapporten.

Rapporten har også beregnet miljøkostnadene for hver enkelt provins. Det betegnes som et sensitivt skritt å ta i et samfunn der det å opprettholde økonomisk vekst kan være avgjørende for den enkeltes karriere.

Den uvanlige avsløringen av intern uenighet er bare det foreløpig siste tegnet på at Kina kjemper for å balansere den økonomiske veksten med voksende bekymring for landets miljø.

Kritikk

En representant for sentrale myndigheter gikk samtidig ut med kraftig kritikk av lokale myndigheter som fortsetter å investere i skitten, ressursintensiv industri.

Noen regioner oppmuntrer fortsatt investeringer i stål, sement og annen tungindustri for å fremme økonomisk vekst, tross regjeringens krav om å stramme inn.

- Sentralregjeringen er fast bestemt på å oppnå de grønne målene, men noen lokalregjeringer vender det blinde øyet til disse målene, sier He Bingguang, visedirektør for Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen.

Han antydet også at miljøproblemene kan skape politisk og sosial uro.

- Den øverste ledelsen har innsett at om vi mislykkes i disse anstrengelsene, kan den sosiale harmonien bli berørt, sier He. (©NTB)

Personvernpolicy