Vil ha egne institusjoner for innvandrerbarn

Athar Ali i Norsk innvandrerforum vil ha egne barnevernsinstitusjoner for innvandrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Barnevernet her i landet er preget av norske middelklasseverdier, mener Athar Ali i Norsk innvandrerforum. Han ønsker egne barnevernsinstitusjoner for etniske minoriteter.

Barn med minoritetsbakgrunn er i dag overrepresentert i barnevernet.

- Forholdet mellom etniske minoriteter og barnevernet er dårlig og preget av mistillit, sier han til Aften.

Et av problemene er kunnskapene barnevernet har om kulturelle forskjeller og minoriteter blant annet når det gjelder respekt for foreldre, autoritet og grensesetting, hevder han.

- Målestokken er gjerne en norsk familie med middelklassebakgrunn. Om barnevernet kun vurderer omsorg ut fra vestlige kriterier, er vi redd for misforståelser og feiltolkninger, sier Ali.

Han peker på at mange innvandrerfamilier legger stor vekt på respekt for foreldre.

- Forholdet mellom far og barn er ofte preget av avstand. Selv om han har empati med barna vil han ikke vise det, for han må beholde sin autoritet. Det kan lett misforstås, sier Ali.

Men problemet er toveis.

- Minoriteter har ofte dårlige kunnskaper om barnevernsloven og barnevernet. Mange er redde, og oppfatter barnevernet kun som en kontrollinstans, eller del av politiet, sier Ali.

Byrådssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har ikke sans for forslaget og slår fast at integrering og forebyggende arbeid heller er løsningen. (©NTB)

Personvernpolicy