Overlegen seier til AKP i Tyrkia

Overlegen seier til AKP i Tyrkia
Overlegen seier til AKP i Tyrkia

Tyrkias AKP har fått hele 47,6 prosent av stemmene i valget etter at 80 prosent av stemmene er talt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seierherren
En tyrkisk kvinne går forbi en valgplakat med bilde av statsminister Tayyip Erdogan. Hans parti er favoritt til å vinne søndagens valg i Tyrkia. Foto: REUTERS/Osman Orsal/ SCANPIX

Ankara (NTB-AFP-Reuters): Tyrkias regjeringsparti AKP og statsminister Recep Tayyip Erdogan vant en brakseier i søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Da 98 prosent av stemmene var talt opp, hadde partiet fått nærmere 47 prosent av stemmene, langt mer enn spådd på forhånd.

Statsminister Erdogan og hans regjerende Rettferdighets- og utviklingsparti (AKP) har dermed sikret seg et solid flertall med rundt 341 seter av de 550 setene i nasjonalforsamlingen, og kan dermed fortsette å regjere alene.

På andreplass kommer det sekulære opposisjonspartiet CHP med rundt 20 prosent av stemmene, noe som gir 113 mandater, mens det høyreorienterte nasjonalistpartiet MHP har fått i overkant av 14 prosent og 70 mandater.

I tillegg ser det ut til at rundt 23 av setene i nasjonalforsamlingen går til uavhengige kandidater, ettersom de ikke omfattes av sperregrensen, ifølge nyhetsbyrået TTs korrespondent i Ankara.

Vil jobbe for EU-medlemskap

I sine første kommentarer til valget lovet Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan å presse på i medlemskapsforhandlingene med EU.

- Vi vil fortsette å arbeide med bestemthet for å oppnå EU-målet, sa Erdogan, som også lover å fortsette med demokratiske reformer, styrke landets økonomiske utvikling og respektere landets sekulære system.

- Vi vil aldri gjøre innrømmelser på tvers av de grunnleggende prinsippene for republikken, sa Erdogan til hundrevis av jublende tilhengere.

Valglokalene åpnet klokken 06 øst i landet, og en time senere i de vestlige delene av Tyrkia. Klokken 16 ble valglokalene stengt, og uoffisielle resultater begynte å komme inn rundt klokken 18.

Sekulært styresett

Erdogan, Tyrkias mest populære politiker, skrev ut valget etter at den sekulære opposisjonen, støttet av hæren, hindret ham i å få valgt en tidligere islamist, utenriksminister Abdullah Gül, som ny president.

Hæren ser på seg selv som en garantist for det sekulære styresettet, og analytikere har i forkant av valget uttrykt frykt for militære inngrep i politikken.

- Vi ønsker å bevare det «opprinnelige demokratiet» hvor alle våre rettigheter blir ivaretatt. Vi kommer alltid til å bli styrt av dem vi har valgt, og ingen institusjon som ikke er valgt, skal ha det siste ordet, skrev Ismet Berkan, redaktør i avisen Radikal søndag.

De sekulære kreftene i Tyrkia frykter at det skarpe skillet mellom stat og religion skal forvitre dersom Tyrkias sittende statsminister Erdogan og AKP, som har sine røtter i islamistbevegelsen, får mer makt.

Vel 43 millioner av Tyrkias 74 millioner innbyggere har stemmerett i valget.

- Noen ting må endres i Tyrkia. Det må bli en slutt på at man konstant går tilbake i tid. Det er derfor vi er her for å stemme, sa 50 år gamle Efrail Ischen idet han skulle avgi sin stemme i nabolaget Yildiz i Ankara.

Valgbråk

Gjennomføringen av valget gikk hovedsakelig rolig for seg, med unntak av noen voldelige episoder i forbindelse med stemmegivningen.

Blant annet begynte tilhengere av nasjonalistpartiet MHP og AKP å krangle etter anklager om at AKP-folk delte ut flygeblader på gata og dermed brøt forbudet mot å drive valgkamp på valgdagen. To personer fra AKP ble lettere såret.

Også i et stemmelokale i Bismil i den sørøstlige provinsen Diyarbakir ble tre menn såret etter at to grupper angrep hverandre med kniver og kjepper. Tilstanden for en av dem er alvorlig.

Til sammen åtte personer ble såret i valgbråk ulike steder i landet. (©NTB)

Personvernpolicy