Taliban truer med å drepe sørkoreanske gisler

Taliban truer med å drepe sørkoreanske gisler
Taliban truer med å drepe sørkoreanske gisler

Taliban truet søndag med å drepe 23 bortførte sørkoreanske kristne dersom afghanske styrker forsøker å sette dem fri med makt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabul (NTB-AFP-Reuters): Samtidig fortsetter forsøkene på å forhandle om løslatelsen av dem.

Tidligere søndag omringet afghanske soldater Talibans skjulesteder for å forberede en mulig redningsoperasjon for å sette fri de sørkoreanske gislene.

Det afghanske forsvarsdepartementet sier deres styrker, med støtte av de amerikanskledede styrkene, har inntatt posisjoner i Qarabagh-distriktet i den sørlige Ghazni-provinsen, hvor sørkoreanerne blir «holdt fanget i hendene til fiender av folket.»

- Soldatene venter på ordre om å angripe i mistenkelige områder. Når myndighetene anser det som hensiktsmessig, vil de starte aksjonen, sier departementet i en uttalelse.

Sør-Koreas regjering har tidligere sagt at de skal trekke ut sine styrker innen utgangen av året. Det dreier seg om 200 ingeniørsoldater og medisinsk personale.

Truer med å drepe

Taliban forlenget søndag fristen de hadde gitt regjeringen til å løslate talibanfanger med en dag, til mandag. Taliban krever at Sør-Korea trekker sine styrker ut av Afghanistan, og at den afghanske regjeringen løslater samme antall talibanfanger som de sørkoreanske gislene.

Søndag truet de også med å drepe gislene om Afghanistan forsøker å sette dem fri med makt.

Samtidig befant afghanske forhandlere seg i området der sørkoreanerne ble bortført, og stammeledere i området forsøkte å mekle mellom regjeringens utsendte og de rundt 70 talibanerne.

En sørkoreansk krisedelegasjon kom til Kabul søndag for å snakke med myndighetene, og forsøke å forhandle med Taliban.

- Vi arbeider hardt, fristen tatt i betraktning, sa en sørkoreansk diplomat.

Tysker funnet død

Frykten for de 23 sørkoreanernes liv økte etter at politiet tidlig søndag fant liket til en av de to tyske ingeniørene som ble tatt som gissel av Taliban tidligere i uken.

En angivelig talsmann for Taliban sa lørdag at begge de to tyske gislene var blitt skutt og drept sammen med fem afghanere, men afghanske og tyske myndigheter benektet påstanden og sa den ene tyskeren var død av hjerteinfarkt, mens den andre fortsatt er i live.

Det er ikke klart om tyskeren som ble funnet død i Wardak-provinsen, er drept eller har dødd av naturlige årsaker.

En vestlig sikkerhetsekspert sier at legene som undersøkte liket, har påvist at han døde av et skuddsår, mens Der Spiegel skriver at han var diabetiker, og døde fordi han ikke fikk nødvendig medisin.

De 23 sørkoreanerne, som er evangelisk-kristne hjelpearbeidere og misjonærer, ble tatt til fange i Ghazni-provinsen sør i Afghanistan torsdag.

Største gruppe

Gruppen er den største gruppen utlendinger som er bortført siden Taliban innledet sin nye kampanje for å kaste utlendinger ut av Afghanistan, og styrte den vestligstøttede regjeringen.

I Sør-Korea, der saken har fått stor oppmerksomhet, sa president Roh Moo-hyun at de bortførte sørkoreanerne er frivillige hjelpearbeidere, og at de ikke drev misjonerende virksomhet.

Gråtende slektninger ba for dem i kirken deres i Seoul søndag.

- Mine barn dro til det krigsherjede landet for å gjøre frivillig arbeid, de dro i kjærlighet. Jeg kunne hogge av meg foten for å ha latt dem reise, sa Seo Jung-bae, som både har en sønn og en datter blant de kidnappede. (©NTB)

Personvernpolicy