Meny

Gir opp uavhengig Kosovo

Gir opp uavhengig Kosovo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En FN-resolusjon i Sikkerhetsrådet om Kosovos framtid ble fredag lagt på hylla.

New York (NTB-Reuters-DPA): Samtidig varsler Kosovos statsminister at provinsen vil erklære seg uavhengig i november.

I stedet for å fortsette bestrebelsene på å få Sikkerhetsrådet til å vedta resolusjonen som er basert på planen til den tidligere finske presidenten Martti Ahtisaari, besluttet USA og EU-landene i Sikkerhetsrådet å la kontaktgruppen for Kosovo ta hånd om saken videre.

Storbritannias FN-ambassadør Emyr Jones Parry sa at det er fåfengt å behandle resolusjonen i Sikkerhetsrådet så lenge Russland opprettholder sin motstand. Russland har gjentatte ganger truet med å legge ned veto mot en FN-resolusjon som gir uavhengighet til Kosovo.

– Dersom Russland bekrefter sin motstand, er det ikke mye poeng i å legge fram resolusjonen, sa Parry.

Kontaktgruppen

Storbritannia og USA vil i stedet fortsette forhandlingene i kontaktgruppen, som består av USA, Storbritannia, Russland, Frankrike, Italia og Tyskland. Russland har ikke vetorett i kontaktgruppen.

I en uttalelse fra kontaktgruppen heter det at gruppa fortsatt støtter Ahtisaaris plan som peker mot en betinget uavhengighet for Kosovo med EU som garantist for rettighetene til det serbiske mindretallet.

Både Russland og Serbia har gått sterkt imot planen og krever mer forhandlinger.

Som en innrømmelse til Russland åpner kontaktgruppen for fire måneder med samtaler mellom Serbia og Kosovo. Men insisterte likevel på at Ahtisaari-planen, som uvegerlig vil lede til uavhengighet for Kosovo, er den eneste utveien.

– Logisk seier

Både Russland og Serbia tok fredagens beslutning om å droppe en FN-prosess som en seier og en logisk utvikling.

– Vi mener at beslutningen er et logisk resultat av vår aktive holdning som tar sikte på å legge forholdene til rette for videre samtaler for å oppnå en avtale mellom Serbia og Kosovo, sa talsmann for det russiske utenriksdepartementet, Mikhail Kamynin

Serbias statsminister Vojislav Kostunica sa at Moskva og Beograd hadde oppnådd en viktig seier «ved å forsvare Serbias suverenitet og territorielle integritet».

– Uavhengig i november

Tidligere fredag sa Kosovos statsminister Agim Ceku at FN hadde mislyktes i å løse spørsmålet om Kosovos status, og at Kosovo nå vil erklære uavhengighet fra Serbia på egen hånd.

– FN har mislyktes, sa Ceku etter et møte med FNs sjef i Kosovo, Joakim Rücker. Han anklaget FN for å være handlingslammet og foreslo i stedet at Kosovo ensidig erklærer seg uavhengig fra Serbia den 28. november.

–28. november er en festdag, svarte Ceku på spørsmål om hvorfor han har sett seg ut akkurat den datoen. 28. november er den albanske uavhengighetsdagen, en dag som blir feiret av det albanske flertallet i Kosovo.

Fastlåst

Kosovo, formelt sett en provins i Serbia der 90 prosent av de to millioner innbyggerne er etniske albanere, er blitt styrt av FN siden krigen i 1999.

Striden om Kosovos endelige status har vært fastlåst siden Russland bestemte seg for å sette foten ned for forslaget fra Finlands tidligere president Martti Ahtisaari.

Etter et års mislykkede forsøk på å få serbiske og kosovoalbanske ledere til å bli enige, utarbeidet Ahtisaari et forslag som i praksis gir Kosovo selvstyre, men fortsatt under internasjonal overvåking. Ifølge forslaget skal blant annet EU-styrker stå for sikkerheten i området.

Men Russland ser forslaget som et sikkert steg på veien mot uavhengighet for Kosovo, noe Serbia motsetter seg med nebb og klør.

På hjemmebane står kosovoalbanske ledere overfor et stadig økende press om å erklære selvstendighet på egen hånd. Mange kommentatorer frykter at en ensidig erklæring uten støtte i et FN-vedtak kan føre til ny uro i området. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus