Meny

Clinton skal stoppe hivsmitte med norske kroner

Clinton skal stoppe hivsmitte med norske kroner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge gir 140 millioner kroner til Clinton-stiftelsens arbeid for bekjempelse av hiv og aids.

Oslo (NTB-Hilde Nordlund): Søndag møtes Utenriksdepartementet og Bill Clinton i Tanzania for å signere en avtale om at Norge gir 140 millioner kroner til Clinton-stiftelsens arbeid for bekjempelse av hiv og aids.

Politisk rådgiver i Utenriksdepartementet Torbjørn Urfjell reiser fredag til Dar-es-Salaam i Tanzania hvor han på søndag skal møte Bill Clinton for å signere avtalen om at Norge gir 140 millioner kroner til bekjempelse av hiv og aids.

- Vi ønsker å gå inn i Clinton-stiftelsen fordi vi effektivt får brukt pengene på denne måten. Clinton-stiftelsen er god på å få fram områder som andre ofte hopper over. De tør å gå inn i kontroversielle temaer som Norge ønsker å jobbe med, og vi kan også bidra til å styrke stiftelsen og bli en del av det mer internasjonale arbeidet med et samarbeid, sier politisk rådgiver Torbjørn Urfjell til NTB.

Senker barnedødeligheten

Pengene skal særlig brukes til å hindre at hivsmitte blir overført fra mor til barn i Malawi og Tanzania, hvor dette er et utbredt problem.

- Det er enkelt å hindre smitte, men for lite tilgang på medisiner. Hvis vi klarer å hindre at hiv blir overført fra mor til barn vil vi få ned barnedødeligheten i disse landene, forteller Urfjell.

Pengene fra Norge vil også bidra til å se på sprøytebruk blant narkomane i Ukraina og Kina, også i fengslene, for å hindre at hiv smitter ved bruk av brukte sprøyter. I Liberia skal helsenettet bygges opp.

- Vi skal se på områder som ikke alle andre ønsker å ta tak i, sier Urfjell til NTB.

Billigere medisiner

Avtalen er kommet på plass etter møter mellom utviklingsminister Erik Solheim og Bill Clinton.

Særlig imponert har utviklingsministeren vært over at Bill Clinton og hans stiftelse har bidratt til å få ned prisen på aidsmedisin.

- Prisen på slike medisiner er redusert til en tidel av hva de var i fattige land. Det gjør det realistisk at man i alle verdens fattigste land kan leve med aids og dø i høy alder av noe annet, sa Solheim til NRK for en uke siden.

Tidligere i år inngikk Clinton-stiftelsen en avtale med de indiske legemiddelprodusentene Cipia og Matrix om å senke prisen på antiretrovirale kopimedisiner med 25 prosent i lavinntektsland og 50 prosent i mellominntektsland.

Hiv- og aidsmedisinene vil selges i 66 land i Afrika, Asia og Sør-Amerika.

Signeringen flyttet

Det var i utgangspunktet planlagt at avtalen skulle underskrives i Malawi på fredag, men av praktiske årsaker og muligheten til å treffe Clinton ble signeringen flyttet to dager fram til Dar-es-Salaam i Tanzania. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus