Meny

Dansker smuglet ut irakere

Dansker smuglet ut irakere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den danske hæren har smuglet ut 200 irakere. Nå får de tilbud om asyl.
På vei hjem
De 480 danske soldatene i Irak trekkes ut neste måned. 200 sivile irakere som har jobbet for den danske hæren. Foto: Reuters/Atef Hassan.

Det danske Forsvaret har i hemmelighet flydd 200 irakere, som har jobbet for danskene, ut av landet. De sivile irakerne, som har jobbet som hjelpere og oversettere for danske militære, får nå tilbud om asyl i Danmark, skriver BBC.

Den danske hæren trekker seg ut av Irak neste måned, og en talsmann for Forsvaret sier man har hjulpet irakerne fordi man frykter at de kan bli mål for islamister, siden de har hjulpet «okkupasjonsstyrken».

Den danske talsmannen, Nils Markussen, sa videre at initiativet til evakueringen hadde kommet fra de danske styrkene i Irak.

- Signalet vi ønsker å sende ut er at vi selvsagt tar vare på våre ansatte, hvis jobben de har gjort for oss, setter dem i fare, sier Markussen.

Det siste av i alt tre fly som har brakt de evakuerte ut av Basra forlot Irak fredag morgen. Hercules-flyet skal lande i et uidentifisert tredjeland, før de evakuerte settes på et sivilt fly til Danmark.

De to første flyene forlot Irak tidligere denne uken.

Markussen sier videre at evakueringen har blitt lite profilert, med tanke på å ikke utsette irakerne for mer fare.

Han fortsatte med å si at han tror også andre land har gjort lignende evakueringer av personell som har jobbet for militærstyrker i Irak.

Både USA og Storbritannia har vært motvillige til å ta inn store mengder flyktninger fra Irak. USA har tatt inn færre enn 1.000, til tross for at de har lovd å ta mot 7.000 i år.

Millioner av irakere er enten interne flyktninger, eller har rømt til naboland, siden den USA-ledede invasjonen fant sted i 2003.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus