Meny

Dialekter reddes av mobilen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse viser at en av tre nordmenn skriver tekstmeldinger på dialekt.
Viktig
Det faktum at tekstmeldinger skrives på dialekt er med på å berge det lokale språket, skriver Mobilen.no.

For de yngste er tallene enda høyere, hele to av tre nordmenn mellom 15 og 20 år smesser på dialekt.

Identitet

- SMS-kontakt er ofte personlig og knyttet til identitet. Vi skriver rett og slett som vi snakker, og liker å utrykke oss på en måte som bevarer særegenhetene våre. Hvis SMS kan hjelpe oss til å bevare mangfoldet i det norske språket, så er vi selvsagt glade for det, sier kommunikasjonsrådgiver i Netcom, Øyvind Vederhus.

Selv om dialektene blomstrer, har SMS-språket blitt beskyldt for å forsøple språket til den yngre delen av befolkningen. Språkrådets direktør Sylfest Lonheim er likevel positiv til kommunikasjonsformen.

- Tekstmeldingsspråket er kreativt og det er liten fare for at det truer dialektene eller påvirker språket negativt. Den språklige kortformen som SMS-meldinger representerer er ikke ny og har mange likhetstrekk med runeskrift som vi hadde for tusen år siden, sier han i en kommentar til undersøkelsen.

Geografiske forskjeller

Teksting på dialekt varierer med geografi. Kommer du fra Nord-Norge eller Vestlandet er du sannsynligvis en av dem som drar opp statistikken.

- I fylkene Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Finnmark og Nordland er dialekt på mobilen heller regelen enn unntaket. I den andre enden av skalaen finner vi Østlandet, anført av Oslo. Men her står kanskje sosiolektene sterkere, sier Vederhus.

Undersøkelsen ble gjennomført For Netcom av Perduco i mai 2007, blant et representativt utvalg på 1900 personer.

Denne saker er levert av ABC Nyheters samarbeidspartner Mobilen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus