Meny

Viktigste vikingfunn i England på 150 år

Viktigste vikingfunn i England på 150 år

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den viktigste vikingskatten som er gravet fram på 150 år i England, ble torsdag vist fram på British Museum i London.

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

London (NTB-AFP): Skatten, som består av 617 sølvmynter, en forgylt krukke av sølv og et gullarmbånd, ble funnet ved Harrogate i Yorkshire av David Whelan og hans sønn som lette etter metallgjenstander med en metalldetektor.

Trolig ble skatten gravd ned av en mektig vikinghøvding under uroen som fulgte etter erobringen av vikingkongedømmet av den angelsaksiske kong Althestan i 927.

Foto: Scanpix.Foto: Scanpix.

Gjenstandene kommer fra så forskjellige steder som Afghanistan, Irland, Russland, Skandinavia og det europeiske kontinent.

Ekspertene sier at skatten gir ny innsikt i britisk historie. Noen av myntene er hittil ukjente eller sjeldne typer, blant annet en som har påskriften «konge av hele Britannia» – første gang noen påberoper seg å herske over hele Storbritannia.

Mange av de mindre gjenstandene befant seg i sølvkrukken, som selv var beskyttet av en blybeholder, noe som gjorde at skatten var svært godt bevart. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus