Russland utviser fire britiske diplomater

Russland utviser fire britiske diplomater
Russland utviser fire britiske diplomater

Russiske myndigheter utviser fire britiske diplomater. Forholdet mellom briter og russere blir verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva (NTB-Reuters-AFP): Russland utviser fire britiske diplomater som svar på at Storbritannia mandag utviste fire russiske diplomater, ifølge det russiske utenriksdepartementet.

Utenriksministerens talsmann Mikhail Kamynin sier også at Moskva vil slutte å utstede visum til britiske myndighetspersoner, og han advarer om at det vil være umulig å fortsette samarbeide med Storbritannia i «krigen mot terror».

- Inntil det skjer en videre avklaring vil russiske tjenestemenn ikke be om visum til Storbritannia, og visumsøknader fra britiske tjenestemenn vil ikke bli behandlet, sa Kamynin.

Kamynin kom med kunngjøringen på en pressekonferanse torsdag kort etter at den britiske ambassadøren var innkalt til departementet.

Uvennlige handlinger

Talsmannen fortalte at ambassadøren kort før var blitt overrakt en note «i forbindelse med Storbritannias uvennlige handlinger mot Russland».

- Han ble gitt en offisiell note som erklærer fire britiske ambassadeansatte i Moskva persona non grata, og de bør forlate russisk territorium i løpet av ti dager, tilføyde Kamynin om ambassadøren.

De fire diplomatene ble ikke identifisert.

Storbritannia har ventet på en reaksjon på kunngjøringen mandag om utvisningen av fire russiske diplomater. De fire blir sendt hjem som en reaksjon på at Russland ikke vil utlevere Andrej Lugovoj, som er hovedmistenkt for drapet på den tidligere russiske agenten Aleksandr Litvinenko.

Russland hadde lovet et «passende og målrettet svar» på utvisningen.

Rice: Ikke isoler Russland

USAs utenriksminister Condoleezza Rice sa torsdag til den britiske TV-kanalen Sky News at Russland burde innfri Storbritannias krav om å utlevere den mistenkte for drapet på Aleksandr Litvinenko. Samtidig sa hun at Russland ikke burde isoleres.

- En alvorlig forbrytelse ble begått på britisk jord, og Russland bør innfri anmodningen om utlevering, sa Rice til Sky News i Lisboa foran et møte i Kvartetten, som skal drøfte situasjonen i Midtøsten.

- Ingenting vinnes med å isolere Russland, tilføyde Rice, som også advarte Russland mot å bruke energiressursene sine som et politisk våpen. (©NTB)

Personvernpolicy