Meny

Kan stanse nordkoreansk nedrustning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Urananklager kan stanse nordkoreansk nedrustning.

Sør-Koreas utsending Chun Yung-woo (t.v.) og hans nordkoreanske motpart Kim Kye-gwan møttes til Sekslandssamtalene i Beijing onsdag. (Foto: REUTERS / SCANPIX)Sør-Koreas utsending Chun Yung-woo (t.v.) og hans nordkoreanske motpart Kim Kye-gwan møttes til Sekslandssamtalene i Beijing onsdag. (Foto: REUTERS / SCANPIX)

Den omstridte Yongbyon-reaktoren i Nord-Korea er bekreftet stengt. Men USAs anklager om at landet også har et hemmelig urananrikningsprogram kan ødelegge den viktige nedrustningsprosessen, mener Nupi-forsker Morten Bremer Mærli.
- Stengningen av Yongbyon-reaktoren kan tyde på at Nord-Korea vil holde løftene om nedrustning, men mye hviler nå på USA, sier Mærli som er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (Nupi).

Sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram ble innledet i Beijing onsdag morgen. I to dager skal utsendinger fra Kina, Nord-Korea, Sør-Korea, USA, Russland og Japan diskutere neste fase av Nord-Koreas atomvåpennedrustning etter at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har bekreftet at den omstridte Yongbyon-reaktoren nå er stengt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det er gledelig at Nord-Korea har stengt sine kjernefysiske anlegg.
- Dette er et viktig skritt på veien mot en kjernevåpenfri koreansk halvøy og i arbeidet for å hindre spredning av kjernevåpen og som et bidrag til kjernefysisk nedrustning, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Urananriking

Nord-Korea har erkjent at de har utviklet atomvåpen ved kjernekraftverket ved å spalte ut plutonium, og det er dette programmet de er i ferd med å avslutte.

Men USA har tidligere hevdet at landet parallelt har et hemmelig urananrikningsprogram.
- Amerikanerne hevder lederen av det pakistanske atomvåpenprogrammet, Abdul Qadeer Khan, har besøkt landet 13 ganger i forbindelse med anrikning av uran i Nord-Korea, sier Mærli.

Khan har innrømmet å ha lekket atomhemmeligheter til Iran, Libya og Nord-Korea, men Nord-Korea har avvist at de har et hemmelig program for anrikning av uran.
- USA er nødt til å komme med konkrete bevis. Hvis ikke, kan anklagene komme i veien for den nedrustningsprosessen som alt er i gang, sier Nupi-forskeren.

Åpenhet

I Sekslandssamtalene onsdag og torsdag er det ventet at Kina, Sør-Korea, USA, Russland og Japan vil kreve full åpenhet fra Nord-Korea. Nord-Korea tar på sin side til orde for direkte, militære forhandlinger med USA.
- Landene har bedt om at Nord-Korea kommer med oversikter over atomkapasiteten, materialer og logger som viser hva som er produsert, sier Mærli.

USAs sjefforhandler Christopher Hill har sagt at det er viktig å huske at stengningen av Yongbyon-reaktoren kun er et første skritt mot målet om full avvikling av atomvåpenprogrammet.

Viktig steg

Mærli understreker likevel at det som skjer i Nord-Korea nå, er et veldig viktig skritt mot nedrustning.
- Stengningen av reaktoren kan tyde på at Nord-Korea har intensjoner om å følge opp det de har lovet, sier han.

Nedrustningsprosessen hviler på en viktig avtale fra 2005 og en ny avtale i februar 2007, som skal sikre en kjernevåpenfri koreansk halvøy. Nordkoreanerne har gått med på å stanse sitt atomvåpenprogram i bytte mot forsyninger av fyringsolje, ris og andre varer, i tillegg til store pengeoverføringer som lenge er blitt holdt tilbake. Problemet tidligere er at løftene ikke er blitt oppfylt. Nå ser derimot det isolerte landet ut til å ta sine forpliktelser alvorlig.
- Men en skal være forsiktig med å spå om Nord-Korea. Landet er kjent for å spille et høyt politisk spill, påpeker Mærli. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus