Kan stanse nordkoreansk nedrustning

Urananklager kan stanse nordkoreansk nedrustning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Koreas utsending Chun Yung-woo (t.v.) og hans nordkoreanske motpart Kim Kye-gwan møttes til Sekslandssamtalene i Beijing onsdag. (Foto: REUTERS / SCANPIX)Sør-Koreas utsending Chun Yung-woo (t.v.) og hans nordkoreanske motpart Kim Kye-gwan møttes til Sekslandssamtalene i Beijing onsdag. (Foto: REUTERS / SCANPIX)

Den omstridte Yongbyon-reaktoren i Nord-Korea er bekreftet stengt. Men USAs anklager om at landet også har et hemmelig urananrikningsprogram kan ødelegge den viktige nedrustningsprosessen, mener Nupi-forsker Morten Bremer Mærli.
- Stengningen av Yongbyon-reaktoren kan tyde på at Nord-Korea vil holde løftene om nedrustning, men mye hviler nå på USA, sier Mærli som er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (Nupi).

Sekslandssamtalene om Nord-Koreas atomvåpenprogram ble innledet i Beijing onsdag morgen. I to dager skal utsendinger fra Kina, Nord-Korea, Sør-Korea, USA, Russland og Japan diskutere neste fase av Nord-Koreas atomvåpennedrustning etter at inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har bekreftet at den omstridte Yongbyon-reaktoren nå er stengt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier det er gledelig at Nord-Korea har stengt sine kjernefysiske anlegg.
- Dette er et viktig skritt på veien mot en kjernevåpenfri koreansk halvøy og i arbeidet for å hindre spredning av kjernevåpen og som et bidrag til kjernefysisk nedrustning, sier utenriksministeren i en pressemelding.

Urananriking

Nord-Korea har erkjent at de har utviklet atomvåpen ved kjernekraftverket ved å spalte ut plutonium, og det er dette programmet de er i ferd med å avslutte.

Men USA har tidligere hevdet at landet parallelt har et hemmelig urananrikningsprogram.
- Amerikanerne hevder lederen av det pakistanske atomvåpenprogrammet, Abdul Qadeer Khan, har besøkt landet 13 ganger i forbindelse med anrikning av uran i Nord-Korea, sier Mærli.

Khan har innrømmet å ha lekket atomhemmeligheter til Iran, Libya og Nord-Korea, men Nord-Korea har avvist at de har et hemmelig program for anrikning av uran.
- USA er nødt til å komme med konkrete bevis. Hvis ikke, kan anklagene komme i veien for den nedrustningsprosessen som alt er i gang, sier Nupi-forskeren.

Åpenhet

I Sekslandssamtalene onsdag og torsdag er det ventet at Kina, Sør-Korea, USA, Russland og Japan vil kreve full åpenhet fra Nord-Korea. Nord-Korea tar på sin side til orde for direkte, militære forhandlinger med USA.
- Landene har bedt om at Nord-Korea kommer med oversikter over atomkapasiteten, materialer og logger som viser hva som er produsert, sier Mærli.

USAs sjefforhandler Christopher Hill har sagt at det er viktig å huske at stengningen av Yongbyon-reaktoren kun er et første skritt mot målet om full avvikling av atomvåpenprogrammet.

Viktig steg

Mærli understreker likevel at det som skjer i Nord-Korea nå, er et veldig viktig skritt mot nedrustning.
- Stengningen av reaktoren kan tyde på at Nord-Korea har intensjoner om å følge opp det de har lovet, sier han.

Nedrustningsprosessen hviler på en viktig avtale fra 2005 og en ny avtale i februar 2007, som skal sikre en kjernevåpenfri koreansk halvøy. Nordkoreanerne har gått med på å stanse sitt atomvåpenprogram i bytte mot forsyninger av fyringsolje, ris og andre varer, i tillegg til store pengeoverføringer som lenge er blitt holdt tilbake. Problemet tidligere er at løftene ikke er blitt oppfylt. Nå ser derimot det isolerte landet ut til å ta sine forpliktelser alvorlig.
- Men en skal være forsiktig med å spå om Nord-Korea. Landet er kjent for å spille et høyt politisk spill, påpeker Mærli. (©NTB)

Personvernpolicy