Politiet sperret rånere ute fra Notodden

<p Natta forløp stort sett rolig i Notodden etter at politiet onsdag kveld stoppet tilreisende rånere og ba dem gjøre vendereis.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble gjort for å unngå opptrapping av demonstrasjonene i byen.

- Vi ønsker å bidra til at situasjonen ikke tilspisser seg. Da er det bedre å bortvise tilreisende rånere enn å få en konfrontasjon, sa konstituert politimester Vibeke Hein Bæra til NTB natt til torsdag.

Det har de siste nettene vært til dels voldsomme aksjoner fra bilglade rånere, som har protestert mot at Storgata i Notodden er blitt omgjort til gågate. Natt til onsdag ble bildekk påtent flere steder i Notoddens gater.

Et par arrestert

Natt til torsdag forløp derimot relativt rolig. En person ble innbrakt til avhør, men løslatt kort tid etterpå. Et par i en bil ble også innbrakt, men løslatt igjen. De fikk også bilen med seg, til tross for at politiet har truet med å beslaglegge biler som brukes i ulovlige aksjoner.

Det var også et par tilfeller av brannstiftelse. Noen hadde tent på en søppelcontainer, andre hadde satt fyr på noen bildekk. Men det hadde på ingen måte samme omfang som natta før, opplyser Andreas Gjølstad ved politiet i Notodden til NTB.

Skjerpet beredskapen

Politiets beredskap var kraftig skjerpet etter at det onsdag ble mobilisert i rånermiljøer andre steder i Telemark. Mange rånere dro fra Grenlandsområdet til Notodden for å støtte sine likesinnede.

De ble stoppet og sendt tilbake av politiet, som med bistand fra UP hadde kontroller på innfartsveiene til Notodden.

Politilovens paragraf 7, den såkalte generalfullmakten, gir politiet hjemmel til å gjennomføre nødvendige tiltak for å opprettholde ro og orden, sier konstituert politimester Vibeke Hein Bæra, som svar på kritikken fra rånere som ble nektet adgang til Notodden.

Hun vil foreløpig ikke si om politiet vil gjennomføre tilsvarende kontroller i dagene framover.

Varsler flere demonstrasjoner

- Vi vil følge tett med fra dag til dag, og opprettholde den beredskapen som er nødvendig. Selvsagt har folk rett til å demonstrere på lovlig vis for sine meninger, men vi kan ikke tolerere brannstiftelser og hærverk, sier Hein Bæra til NTB.

Espen Kittilsen, talsmenn for rånerne, varsler overfor NTB at det kommer flere demonstrasjoner. Han reagerer sterkt på at politiet bortviser rånere som har kjørt helt fra Halden for å delta i det han kaller fredelige markeringer. (©NTB)

(begge foto: Scanpix)

Personvernpolicy