Meny

Russiske bombefly i Norskehavet

Russiske bombefly i Norskehavet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norske F-16 jagerfly ble satt på vingene da to russiske bombefly nærmet seg norsk sone i Norskehavet.
Arkivfoto
Forsvarets mediesenter.

Jåttå (NTB): Situasjonen var udramatisk, ifølge Forsvaret.

- Slike hendelser skjer jevnlig. Når utenlandske fly er på tokt like ved norsk sone, sender vi rutinemessig opp fly for å vise at vi vet at de er der og for å markere norsk luftrom, sier oberstløytnant John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.

De to russiske Tu95 «Bear»-flyene snudde da de var like utenfor Nord-Trøndelag. De krysset aldri inn i norsk luftrom.

Hendelsen ble omtalt i den britiske avisen The Times onsdag, og ble plukket opp av internasjonale nyhetsbyråer. Øglænd tilbakeviser at de norske jagerflyene tvang de russiske flyene til å snu.

- Utrykket «å avskjære» henger igjen fra den kalde krigens dager. Det er et uttrykk som gjerne brukes i forsvarskretser, men høres mer dramatisk ut enn det er, sier Øglænd.

- Det som skjedde var at begge parter viste at de var klar over at den andre var der. De norske flyene fulgte dem et stykke, så snudde russerne, uten at vi gjorde noe for å tvinge dem bort, sier Øglænd. Han presiserer at russerne ikke har gjort noe ulovlig.

Det britiske forsvarsdepartementet bekreftet onsdag at to Tornado-fly tok av fra flybasen Leeming i Nord-England for å være forberedt på å møte de russiske flyene. De russiske flyene snudde imidlertid før de nådde britisk luftrom.

Ifølge Øglænd er det ingenting som tyder på at russerne var på vei mot britisk luftrom. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus