Mesta kan koste staten halvannen milliard

Mesta kan koste staten halvannen milliard
Mesta kan koste staten halvannen milliard

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, åpnet onsdag sak mot den norske stat for å få klarlagt om etableringen av Mesta AS i 2003 ble gjort med skjult statsstøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Einar Olsen): EFTAs overvåkingsorgan, ESA, åpnet onsdag sak mot den norske stat for å få klarlagt om etableringen av Mesta AS i 2003 ble gjort med skjult statsstøtte.

Konkurransedirektør Amund Utne i ESA sier til NTB at klageren har bedt om å få være anonym og at ESA har akseptert dette.

- Klagen har ligget ubehandlet ganske lenge, men vi tar sikte på å få spørsmålene avklart i løpet av første halvår 2008, sier Utne.

Han sier saken er helt åpen, men bekrefter at dersom klageren har rett kan det koste staten rundt halvannen milliard kroner.

Mesta AS er hundre prosent eid av staten. Selskapet er Norges største entreprenørselskap innen bygging, drift og vedlikehold av veier. Mesta har rundt 3.000 ansatte og omsatte i fjor for nærmere sju milliarder kroner.

Gransker vilkår

Da Mesta ble etablert i 2003 var det i realiteten produksjonsavdelingen i Statens vegvesen som ble skilt ut i et eget statsaksjeselskap.

Det er en rekke forhold ESA nå skal granske. Ifølge Utne dreier det seg om 993,6 millioner kroner som Mesta fikk av staten til å dekke pensjonspakker for tidligere statsansatte. Videre gjelder det et beløp på 512 millioner som staten overførte til Mesta i forbindelse med kompensasjonsordninger knyttet til uavklarte lønnsspørsmål.

Utne sier ESA også skal vurdere om overføring av eiendommer er gjort til riktig pris og at det er betalt dokumentavgift. Det siste kan også dreie seg om flere titall millioner kroner.

Ifølge Utne er det også aktuelt å gå gjennom overføringen av kontrakter fra Statens vegvesen til Mesta for å se om de ble korrekt priset.

- Generelt skal vi vurdere om etableringen av Mesta AS ble gjort med forskjellige former for skjult statsstøtte, sier konkurransedirektør Amund Utne.

Lang prosess

- Alle dokumenter i saken vil nå bli oversatt til de offisielle språk som benyttes av EU-kommisjonen. Deretter blir saken kunngjort i samsvar med regelverket og alle som måtte ha kommentarer får da en måneds frist på å gi en skriftlig redegjørelse for ESA, sier Utne.

Dette materialet vil så bli sendt til den norske stat ved Regjeringsadvokaten i tillegg til det materialet Norge får denne uken. Deretter har Norge en måned på seg til å svare ESA.

Utne regner med at det endelige norske svaret vil bli sendt på nyåret 2008 og at saken så blir avgjort i løpet av første halvår neste år. (©NTB)

Personvernpolicy