- Kreml forsøkte å drepe meg

- Kreml forsøkte å drepe meg
- Kreml forsøkte å drepe meg

Russisk leiemorder planla drap på Litvinenkos rike kamerat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mot Russland
Boris Berezovsky avbildet på en demonstrasjon utenfor den russiske ambassaden i London i 2004. Foto: REUTERS/Peter Macdiarmid.

Eksil-russeren Boris Berezovsky avslørte onsdag at britisk politi avverget et komplott om å drepe ham i løpet av de siste fire ukene.

Scotland Yard informerte den russiske milliardæren at en leiemorder hadde planlagt å drepe ham på Hilton hotell i London.

Det var den britiske avisen The Sun som meldte om saken, og saken har blitt bekreftet av en talskvinne for milliardæren for The Guardian i dag.

Konflikt med Putin

Oligarken Berezovsky havnet i en dyp konflikt med Vladimir Putin rundt år 2000 og rømte til Storbritannia. Han har nå fått statsborgerskap der, men fortsetter å være en torn i Kremls øye.

- For tre uker siden ble han informert av Scotland Yard om at noen hadde planlagt å drepe ham. De anbefalte ham å forlate landet, og en uke etterpå sa de at det var ok å komme tilbake, sier talskvinnen til The Guardian.

Ifølge The Sun, som siterer kilder i MI5 og MI6, hadde leiemorderen med seg et barn til hotellet der drapet skulle skje, for å unngå oppmerksomhet. De britiske etterretningstjenesten hadde uansett fått nyss i planene om hva som skulle skje, og pågrep leiemorderen før han fikk utført oppdraget sitt.

Diplomatiske forviklinger

Rapportene om det planlagte drapet kommer midt i stormen i kjølvannet av drapet på Alexander Litvinenko. Britiske myndigheter har utvist fire russiske diplomater, fordi Russland ikke vil utlevere den mistenkte drapsmannen Andrey Lugovoi.

I går lovet viseutenriksminister Alexander Grushkov at Russland kommer til å svare på utvisningene med en målrettet og hensiktsmessig måte.

En talsmann for den russiske ambassaden i London uttalte til avisen at han ikke var overrasket over at noen vil drepe Berezovsky, men at Kreml ikke har noe med planen å gjøre.

- Jeg har ikke informasjon som bekrefter plottet, men den annen side, så overrasker det meg ikke, fordi Berezovsky bruker enhver anledning, selv om det ikke er noen anledning, til å markere seg selv, for å forbli en offentlig person.

Flere forsøk

Berezovsky sa i et intervju med BBC2 Newsnight tirsdag at det har vært flere forsøk på å drepe ham etter at han flyktet til Storbritannia.

- Det har vært flere drapsforsøk på meg her. Scotland Yard bruker mye krefter på å beskytte meg, og jeg er glad for det, sier han.

I det samme intervjuet benyttet Berezovsky muligheten til på ny å anklage Vladimir Putin for drapet på Litvinenko.

- Jeg er hundre prosent sikker på at det ikke bare er Andrei Lugovoi som står bak drapet, men også president Putin. Det er derfor Russland beskytter Lugovoi, påstår han.

Putin på sin side er forbannet på den britiske regjeringens utelatelse av å utlevere Berezovsky til Russland, der han er tiltalt for hvitvasking av penger, og for å ha planlagt et kuppforsøk mot Putin.

Sist uke startet en rettssak mot Berezovsky, uten at han er tilstede, i Moskva. Tiltalen for å planlegge statskupp kom etter en uttalelse i et intervju med The Guardian i april, der han oppfordret til en væpnet revolt mot det sittende styret i landet.

Brasilske myndigheter gjør også sitt for å få tak i Berezovsky. Sist uke gikk det ut en arrestordre på ham for hvitvasking av penger også der.

Personvernpolicy