Meny

Prikkene ute av kontroll

Prikkene ute av kontroll

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet klarer ikke å følge med på hvor mange prikker råkjørerne har pådratt seg.
FOTO:
Politiet har ikke lov til å inndra førerkortet etter at et forenklede forelegg er vedtatt og derved rettskraftig, sier politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet.
Foto: Rolf Jarle Ødegaard, VG

Politiet klarer ikke å følge med på hvor mange prikker råkjørerne har pådratt seg. Dermed beholder bilistene førerkortene, selv om de har aldri så mange forseelser samvittigheten.

Ferske tall fra Politidirektoratet viser at svært få bilister faktisk mister lappen, selv om de har pådratt seg for mange prikker, skriver aftenposten.no. 30. juni var det registrert 115 personer som hadde åtte prikker eller mer. Bare 21 av disse er blitt fratatt førerkortet. De resterende 94 kan kjøre videre uten å frykte for lappen, for nå er det nemlig for sent. Førerkortene deres kan ikke beslaglegges før de får enda flere prikker.

Politidirektoratet mener at dagens regelverk gjør det vanskelig å praktisere prikksystemet etter intensjonen.
- Ifølge forskriftene har vi ikke lov til å inndra førerkortet etter at et forenklede forelegg er vedtatt og derved rettskraftig, sier politiinspektør Jan Guttormsen i Politidirektoratet.

Politimannen som gir forelegget må altså umiddelbart få kunnskap om antall tidligere prikker, før sjåføren rekker å vedta forelegget gjennom bilvinduet. Men for å finne ut dette må man kalle opp operasjonssentralen, som igjen må søke i datasystemet. Dette tar tid, og ofte har ikke sentralen kapasitet til å gjøre slike søk hver gang en råkjører blir tatt.

Dermed utferdiges et forenklet forelegg, som umiddelbart låser muligheten for senere førerkortbeslag basert på disse prikkene. Prikker slettes når de blir tre år gamle.
- Politidirektoratet mener regelverket bør gjennomgås i forbindelse med gjennomgangen som nå skal foretas av prikkordningen. Det må vurderes om det kan tas et forbehold når forenklet forelegg gis, om man kan frata en person førerrett i ettertid, sier Guttormsen. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus