Sykepleierne slipper dødsstraff

Sykepleierne slipper dødsstraff
Sykepleierne slipper dødsstraff
Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks dødsdømte bulgarske sykepleierne blir ilagt fengsel for resten av livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto:
* På slutten av 1990-tallet ble en hiv-skandale avslørt ved sykehuset i Benghazi i Libya. Flere hundre pasienter, blant dem 426 barn, var hiv-smittet etter å ha fått blodoverføringer med infisert blod.
* Fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege som jobbet ved sykehuset, ble fengslet i 1999, tiltalt for med forsett å ha smittet de 426 barna med hiv-infisert blod.
* Ifølge den libyske påtalemyndigheten har de seks tilstått, men sykepleierne og legen har i ettertid benektet all skyld, og sier de tilsto etter å ha blitt torturert under avhør.
* Under rettssakene vitnet flere medisinske eksperter som sa at barna etter all sannsynlighet ble hiv-smittet lenge før de seks hjelpearbeiderne begynte å arbeide ved sykehuset.
* I 2004 ble de seks dømt til døden, men dommen ble anket. I 2006 ble de igjen dømt til døden, men også denne dommen ble anket.
* Bulgaria har bedt om internasjonal hjelp for å få løslatt sykepleierne. Både EU og USA har flere ganger oppfordret myndighetene i Libya om å sette de seks fri.
* Libyas høyesterett opprettholdt dødsdommene i en kjennelse 11. juli 2007.
* Gaddafi-stiftelsen, en veldedig organisasjon som ledes av Seif al-Islam, sønnen til den libyske eneherskeren Muammar Gaddafi, begynte tirsdag utbetaling av erstatning til de hiv-smittede barnas familier.
* Det regjeringskontrollerte organet Libyas høye justisråd omgjorde tirsdag 17. juli dødsdommene til livsvarig fengsel.
(Kilde: NTB)

Foto. REUTERS/Louafi Larbi.

Tripoli/Oslo (NTB-Nina M. Eldor): Libyas høyeste justisråd har omgjort dommene mot seks utenlandske helsearbeidere fra dødsstraff til livsvarig fengsel.

– Justisrådet har besluttet å omgjøre dødsstraffene mot de fem bulgarske sykepleierne og den palestinske legen til livsvarig fengsel, heter det i en kort uttalelse fra rådet tirsdag kveld.

Libyas høyeste justisråd møttes tirsdag for å avgjøre om dødsdommen skulle bli stående, bli moderert eller bli annullert.

– De fem bulgarske sykepleierne og den palestinsk legen, som er blitt innvilget bulgarsk statsborgerskap, kan sone straffene i Bulgaria ettersom de to landene har en utleveringsavtale, sier en juridisk kilde i Libya som vil være anonym.

Oppga krav om dødsstraff

Meldingen om omgjøringen kom etter at familiene til barna tidligere tirsdag oppga kravet om dødsstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har oppgitt kravet om dødsstraff etter at kravene våre ble innfridd, sa talsperson for familiene Idriss Lagha til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Gaddafi-stiftelsen, som ledes av sønnen til Libyas enehersker Muammar Gaddafi, har familiene godtatt en kompensasjonsavtale som gir dem rundt en million dollar for hvert barn som er blitt smittet.

– Alle familiene har fått kompensasjonspengene. De signerer nå dokumenter som sier at de har fått kompensasjon, og at de aksepterer den avgjørelsen det høyeste justisrådet finner passende, fremholdt Idriss Lagha.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forhandlingstaktikk

De seks helsearbeiderne har vært fengslet i over åtte år og er ved tre anledninger blitt dømt til døden for med vilje å ha smittet 426 barn med hiv. 56 av de smittede barna er allerede døde.

Helsearbeiderne, som jobbet ved et sykehus for barn i Benghazi i Libya på 90-tallet, sier at de ble tvunget til å tilstå gjennom bruk av tortur. Internasjonale organisasjoner for helsearbeidere mener de seks er blitt utpekt som syndebukker for feil i Libyas eget helsevesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra bulgarsk og vestlig hold var det i forkant av avgjørelsen i justisrådet håpet at helsearbeiderne skulle bli benådet, men helsearbeiderne fikk i stedet livsvarig fengsel.

– Dette er ikke den optimale løsningen siden EU fremdeles mener at helsearbeiderne er uskyldige. Men det er i alle fall et steg på veien at dødsdommen som de har hatt hengende over seg i lengre tid, er blitt fjernet, sier Knut S. Vikør, professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen, til NTB.

– Politisk prosess

Han tror det er en mulighet for at saken likevel ikke er avsluttet ennå.

– Denne prosessen har foregått i mange år nå, så det ville ikke overraske om det skjer en videre utvikling i saken, sier han.

Han mener Libya har ønsket å markere seg overfor omverdenen i denne saken.

– Det kan også være et slags takk for sist med tanke på Lockerbie, der Libya måtte betale erstatning til de etterlatte, tror Vikør.

Den libyske regjeringen mener at den ble tvunget til å betale erstatning for noe den ikke hadde ansvar for etter terroraksjonen mot et amerikansk fly over Lockerbie i Skottland i 1998.

– Det som har skjedd, er en politisk prosess der det er mer snakk om penger og prestisje enn rent juridiske ting, sier Vikør. (©NTB)