Meny

Ta lengre ferie – for miljøet

Ta lengre ferie – for miljøet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dropp ukesturen til Thailand for miljøets skyld, ber WWF.
Flott
Budapest er en av de europeiske storbyene som blant andre nordmenn ferierer i takket være gode flyforbindelser. 40 grader i skyggen preget dagliglivet i den ungarske hovedstad tirsdag. Øvrige kommentarer overflødig. (Foto: Laszlo Balogh, Reuters/Scanpix)

Oslo (NTB-Øyvind Nyborg): Nordmenn reiser på stadig flere lange turer med fly. WWF mener folks ferievaner må endres.

Utlandet lokker stadig flere nordmenn. I fjor reiste nordmenn på om lag 3, 2 millioner turer utenlands med minst fire overnattinger, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

75 prosent av disse turene gikk med fly i fjor. Sammenlignet med tallet på lange ferieturer med fly utenlands i 2000 har økningen vært på 46, 5 prosent.

- Flybillettene for billige

- Det er helt uholdbart rent klimamessig, og skyldes at flybillettene er altfor billige. Resten av det som det egentlig koster å fly må betales av framtidens mennesker og de 90 prosent av verdens befolkning som aldri setter sine bein i et fly. De må leve med klimakonsekvensene av all denne flyvingen, sier generalsekretær i Verdens Naturfond i Norge (WWF) Rasmus Hansson.

I 2000 var tallet på lange flyreiser utenlands 1.635.000, mens det i 2006 var steget til 2.395.000. Totalt har antall lange reiser til utlandet økt med 802.000 fra 2000 til 2006, viser ferieundersøkelsene fra Statistisk sentralbyrå.

Spania mest populært

Spania er det mest populære reisemålet utenlands. Mer enn 600.000 nordmenn dro til Spania og hadde minst fire overnattinger i 2006. Sverige ligger på andreplass med 355.000 lange ferieturer, etterfulgt av Danmark.

Undersøkelsen sier ikke noe om hvorfor utlandet lokker stadig flere.

- Vi har ikke stilt spørsmål om hvorfor folk gjør som de gjør, sier konsulent i Statistisk sentralbyrå, Kjell Torp til NTB

- Må endre vaner

Denne våren har det vært sterkt fokus på nordmenns flyvaner og regjeringen har oppfordret norske bedrifter til kjøp av klimakvoter. WWF mener løsningen er at nordmenn endrer sine reisevaner. Måten folk bruker fly på i dag er hodeløs, ifølge miljøorganisasjonen.

- WWF er ikke imot at folk får oppleve andre deler av verden. Men i stedet for en svipptur til Thailand er det bedre med en lengre ferietur hvert andre år, sier Hansson. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus