Vil gi 12-åringer stemmerett

Vil gi 12-åringer stemmerett
Vil gi 12-åringer stemmerett

Professor Frank Aarebrot foreslår å senke alderen for stemmerett ved lokalvalg til 12 år. Tøv, sier lederen i Unge Høyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Frank Aarebrot foreslår å senke alderen for stemmerett ved lokalvalg til 12 år. Utspillet kommer etter forslaget fra barneombudet om at 16-åringer bør få stemme ved lokalvalg fordi man trenger deres kompetanse i lokalpolitikken.

Enig med barneombudet

- Jeg er veldig enig med barneombudet om å senke alderen for stemmerett, men hvorfor ikke senke den til 12 år, sier Aarebrot til NRK.

Aarebrot er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, og mener at åtteåringer mentalt sett allerede har stemmerett. Han sammenligner forslaget om stemmerett for 12-åringer med at personer med Downs syndrom kan stemme.
- På en måte har jo åtteåringer, mentalt, allerede stemmerett. Personer med Downs syndrom kan stemme, sier Aarebrot.

Verken barneombudet ved Reidar Hjermann eller Aarebrot frykter at 16-åringer er for umodne til å kunne stemme.
- Fylkene er ansvarlige for de videregående skolene. Dermed passer det godt at 16-åringer får stemmerett i lokalvalgene, sier Aarebrot til NRK. Bakgrunnen for forslaget fra Hjermann er blant annet at ved dagens 18-årsgrense for stemmerett er gjennomsnittsungdommen 20, de eldste 22, før de får stemme i hjembygda. Ungdom i denne aldersgruppa har dermed ofte forlatt hjemstedet og lokalsamfunnet går på den måten glipp av kunnskap fra en gruppe som er storforbrukere av lokale tjenester.

Det rene tøv

Lederen i Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, kaller forslaget det rene tøv og mener Aarebrot leker med demokratiet.
- Hva er egentlig konsekvensene av dette? Hvis man skal stemme må man også kunne bli representert. Skal 12-åringer få sitte på Stortinget? I regjering? Det er jo absurd!

I 2003 brukte bare 37 prosent av førstegangsvelgerne stemmeretten sin, en nedgang fra det allerede lave 43 prosent i 1995.

- Vi må få flere førstegangsvelgere til å stemme før vi utvider grensen enda mer. Hvis ikke en gang dagens 18 åringer vil delta i demokratiet øker det ikke valgdeltagelsen å senke grensen til 12 år, sier Røe Isaksen.

Han vil i stedet ha mer informasjon om politikk i skolen, og gjøre det lettere å forhåndsstemme.

Hva synes du? Burde alderen for å stemme senkes? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Personvernpolicy