Meny

Vil gi 12-åringer stemmerett

Vil gi 12-åringer stemmerett

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Frank Aarebrot foreslår å senke alderen for stemmerett ved lokalvalg til 12 år. Tøv, sier lederen i Unge Høyre.

Professor Frank Aarebrot foreslår å senke alderen for stemmerett ved lokalvalg til 12 år. Utspillet kommer etter forslaget fra barneombudet om at 16-åringer bør få stemme ved lokalvalg fordi man trenger deres kompetanse i lokalpolitikken.

Enig med barneombudet

- Jeg er veldig enig med barneombudet om å senke alderen for stemmerett, men hvorfor ikke senke den til 12 år, sier Aarebrot til NRK.

Aarebrot er professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, og mener at åtteåringer mentalt sett allerede har stemmerett. Han sammenligner forslaget om stemmerett for 12-åringer med at personer med Downs syndrom kan stemme.
- På en måte har jo åtteåringer, mentalt, allerede stemmerett. Personer med Downs syndrom kan stemme, sier Aarebrot.

Verken barneombudet ved Reidar Hjermann eller Aarebrot frykter at 16-åringer er for umodne til å kunne stemme.
- Fylkene er ansvarlige for de videregående skolene. Dermed passer det godt at 16-åringer får stemmerett i lokalvalgene, sier Aarebrot til NRK. Bakgrunnen for forslaget fra Hjermann er blant annet at ved dagens 18-årsgrense for stemmerett er gjennomsnittsungdommen 20, de eldste 22, før de får stemme i hjembygda. Ungdom i denne aldersgruppa har dermed ofte forlatt hjemstedet og lokalsamfunnet går på den måten glipp av kunnskap fra en gruppe som er storforbrukere av lokale tjenester.

Det rene tøv

Lederen i Unge Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, kaller forslaget det rene tøv og mener Aarebrot leker med demokratiet.
- Hva er egentlig konsekvensene av dette? Hvis man skal stemme må man også kunne bli representert. Skal 12-åringer få sitte på Stortinget? I regjering? Det er jo absurd!

I 2003 brukte bare 37 prosent av førstegangsvelgerne stemmeretten sin, en nedgang fra det allerede lave 43 prosent i 1995.

- Vi må få flere førstegangsvelgere til å stemme før vi utvider grensen enda mer. Hvis ikke en gang dagens 18 åringer vil delta i demokratiet øker det ikke valgdeltagelsen å senke grensen til 12 år, sier Røe Isaksen.

Han vil i stedet ha mer informasjon om politikk i skolen, og gjøre det lettere å forhåndsstemme.

Hva synes du? Burde alderen for å stemme senkes? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus