Meny

Beholdere med kjernefysisk avfall veltet

Beholdere med kjernefysisk avfall veltet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beholdere med kjernefysisk avfall veltet etter jordskjelvet i Japan.
FOTO:
Kjernekraftverket i Tokyo er verdens største. Etter jordskjelvet mandag veltet flere beholdere og 1,5 liter radioaktivt vann skal ha lekket ut, sier ekspertene. (Foto: REUTERS/Issei Kato (JAPAN) / SCANPIX)

Rundt 100 beholdere med kjernefysisk avfall på atomkraftverket i Kashiwazaki i Japan veltet over ende under mandagens jordskjelv, melder nyhetsbyrået Kyodo tirsdag. Noen av beholderne mistet dekslene.

Det blir nå sjekket om veltingen av beholderne har gitt noen effekt på miljøet, ifølge Kyodo. Atomanlegget, som er verdens største, rapporterte mandag om brann og lekkasje av radioaktivt kjølevann etter jordskjelvet.

Skadene større enn ventet

Mer enn 12.000 mennesker har søkt tilflukt i evakueringssentre nordvest i Japan, etter det kraftige jordskjelvet mandag. Vann-, gass-, og elektrisitetstilgangen ble ødelagt da jordskjelvet, som målte 6.8 på Richters-skalaen, rystet landet mandag.
- Jeg er bekymret for jeg vet ikke hvor lenge dette kommer til å fortsette. Vi trenger å få elektrisitet, vann og gass tilbake, sier Ichiro Yoneyama, som sammen med sine barnebarn besøkte et evakueringssenter for å få mat tirsdag.

- Naboer hjelper hverandre, men det er ikke så mye vi kan gjøre, forteller han.

Ni personer mistet livet og mer enn 1.000 ble skadd i mandagens skjelv. 342 hus ble ødelagt og 430 hus fikk skader bare i Niigata-provinsen. Det er uklart når folk kan dra tilbake til hjemmene sine.
- Skadene er større en ventet, sier borgermester i Kashiwazaki Hiroshi Kaeda.

- Hvis vi kan få på plass vanntilgangen igjen så kan flere mennesker dra hjem, så det er hva vi vil gjøre først, sier Hiroshi.

Etter det kraftige skjelvet mandag morgen, har flere etterskjelv rammet Japan. Nå frykter landet også for jordskred, på grunn av det våte været som er ventet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus