Meny

- Vanskelig å anmelde hatkriminalitet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre homofile har anmeldt hatkriminalitet hittil i år. Dette er for få mener Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring.

Kun tre homofile er registrert som offer for hatkriminalitet siden politiet begynte å registrere dette november i fjor. Det melder Dagsavisen. Informasjonssekretær i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring Thomas Nordvik Strandberg er sikker på at det finnes store mørketall her. Han mener politiet må være grundigere når de registrerer voldskriminalitet.

Foto:Tonje BroxFoto:Tonje Brox

- I dag er det ikke obligatorisk for politiet å spørre alle voldsofre om de tror anmeldelsen kan være knyttet til seksuell legning. Det burde det være! Da kunne man fått registrert mer hatkriminalitet, sier han.

Vanskelig å anmelde

Strandberg tror at det er en missforståelse at hatkriminalitet kun skjer på åpen gate.

- Av den anmeldte hatkriminaliteten i Sverige var nesten 20 prosent skjedd på skolen eller på arbeidsplassen. 16 prosent skjedde i hjemmet. Det kan være årsaken til at så få anmelder. Det er nok lettere å anmelde en vilt fremmed enn en slektning eller kollega, påpeker han.

- For lave tall

I 2005 mottok det svenske politiet 536 anmeldelser for hatkriminalitet som var knyttet til seksuell legning. Strandberg tror ikke at forskjellen mellom antall anmeldelser i Norge og Sverige er så stor.

- Det er klart at når Sverige har fått registrert nesten tre hundre ganger så mange anmeldelser så skjønner man at det norske tallet ikke kan stemme overens med virkeligheten, forklarer han. Strandberg håper at flere etter hvert kommer til å anmelde denne typen kriminalitet i Norge.

- Sverige har jo registret hatkriminalitet i noen år nå. Vi antar at det tar en stund fra man begynner registreringen til at det kommer mange anmeldelser. Det viktigste er at de som har blitt utsatt for denne type kriminalitet blir møtt med en åpen og respekterende holdning, og føler de blir tatt på alvor, legger han til.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus