Meny

Utviser russiske diplomater

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire russiske diplomater utvises fra Storbritannia i forbindelse med Litvinenko-saken.

London (NTB-AP-Reuters): Fire russiske diplomater blir utvist fra Storbritannia som følge av at Russland nekter å utlevere mannen som mistenkes for drapet på Aleksandr Litvinenko.

- Dette er en situasjon vi ikke har ønsket, og som vi ikke hilser velkommen. Men vi har ikke noe annet valg, sa utenriksminister David Miliband i Parlamentet mandag.

- Vi har valgt å utvise fire diplomater, fire bestemte diplomater, for å sende et klart og proporsjonalt signal til russiske myndigheter om hvor alvorlig saken er, fremholder utenriksministeren.

Storbritannia avbryter også forhandlingene med Russland om lettelser i prosessen med å søke visum, og åpner for at Andrej Lugovoj, som er etterlyst for drapet, kan utleveres dersom han reiser ut av Russland.

Putin-kritiker

Eksspionen Litvinenko, som hadde flyktet til Storbritannia og blitt en skarp kritiker av president Vladimir Putin, døde i fjor av en dødelig dose med det radioaktive stoffet polonium 210.

Etter omfattende etterforskning kom britisk politi til at den russiske forretningsmannen og tidligere KGB-agenten Andrej Lugovoj sto bak forgiftningen.

Britene krevde å få ham utlevert for å stille ham for retten for drap, men Russland nektet med henvisning til at grunnloven ikke åpner for at Russland utleverer sine egne borgere.

- Det er et dramatisk skritt å ta, men det er ikke en stor overraskelse. De har gått via den vanlige, rettslige prosessen i saken, så nå må de øve ekstra press, sier Alex Bigham i tenketanken Foreign Policy Center om britenes utvisning.

Dårligere forhold

Forholdet mellom London og Moskva er blitt vesentlig dårligere som følge av Litvinenkos død og den påfølgende etterforskningen.

Russland kommer til å gi et «passende svar» på britenes utvisning av russiske diplomater, skriver nyhetsbyrået RIA Novosti og siterer kilder i Kreml. Russiske myndigheter skulle gi en offisiell uttalelse senere mandag kveld. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus