Disse sender hjem pilotene

Disse sender hjem pilotene
Disse sender hjem pilotene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Robotfly fjernstyrt fra USA er det nyeste våpenet på slagmarken i Midtøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra en bunker i Nevada styres kampflyene som skal angripe fienden i Afghanistan og Irak. Foto: Reuters/Jeff Topping.Fra en bunker i Nevada styres kampflyene som skal angripe fienden i Afghanistan og Irak. Foto: Reuters/Jeff Topping.

Flyet, som er like stort som et vanlig jagerfly, drives av en kraftig propell, har en toppfart på cirka 450 kilometer i timen, og kan gå opp til 50.000 fot. Det har siktemidler styrt av radar, laser og infrarøde stråler. I tillegg er det utstyrt med halvannet tonn med bomber og raketter.

Fullt lastet er flyet «Reaper» like skremmende som ethvert annet kampfly som patruljerer luftrommet over Irak og Afghanistan, men det som er spesielt er at det helt og holdent mangler en pilot. Den som styrer flyet sitter nemlig i en bunker i Nevada, USA.

Foto: General Atomics.Foto: General Atomics.

Ankomsten av de største ubemannede flyene verden har sett, og det at de skal fly i hele skvadroner, er en helt ny form for krigføring. Allerede har krigen mot terror brakt nye forferdelige måter å ta livet av folk på, men dette er foreløpig det som tar kaka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat når de setter inn i tjeneste er en militær hemmelighet, og det er ventet at det amerikanske flyvåpenet vil innføre flyet gradvis.

- Vi jobber fortsatt med når det skal settes inn i aktiv tjeneste, sier generalløytnant Gary North til AP.

Foto: General Atomics.Foto: General Atomics.

Man forventer at flyet først vil settes inn i Afghanistan, men at det så også vil fly sine første tokt over Irak i løpet av høsten og neste vår. Generalløytnanten sier han gleder seg til det skjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så snart vi får dette til å fungere, så kan vi sette bemannede fly og pilotene hjem, sier North.

Allerede nå har byggingen av en gigantisk flyrampe i Balad nord for Bagdad startet. Det skal først brukes av «Predator», et annet ubemannet fly, som hovedsakelig brukes til å observere, men kan så overlates til «Reaper» når det behøves.

Byggingen av den store «flyplassen» er et tegn på at det amerikanske flyvåpenet ikke har tenkt seg ut av Irak med det første, selv om bakkestyrkene skulle trekkes tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: General Atomics.Foto: General Atomics.

Predator-flyet har blitt et vanlig syn over Afghanistan og Irak, og det amerikanske luftvåpenet har 24-timers «øyne» over slagmarken. Av og til bruker de rakettene de er utstyrt med også.

I 2005 gjennomførte disse ubemannede flyene cirka 36.000 flytimer over Irak, mens tallet i år er forventet å være 66.000 timer.

Reaper-modellen representerer et kvantesprang i design og benyttelse av ubemannede fly. Fire ganger tyngre enn Predatoren, med dobbelt så stor fart og med mange flere våpen.

- Reaper skal ikke brukes til rekognosering. Det er et angrepsfly, og det har mye større arbeidsområde enn Predator. Det har også en mye større våpenmengde, sier oberst Joe Guasella til AP.

- Navnet Reaper fanger opp det dødelige våpenet dette er, sa general T. Michael Mosley, som er generalinspektør for det amerikanske luftvåpenet, da flynavnet ble offentliggjort i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver eneste fly har en prislapp på 69 millioner dollar, eller nesten 400 millioner kroner. Det er General Atomics i California som bygger flyene.

432. luftving er en helt ny avdeling i det amerikanske forsvaret, og det er forventet at de skal kontrollere 60 Reaper-fly og 160 Predatorer. Hvor mange som blir plassert i Afghanistan og Irak er hemmelig.

Kontrollen av flyet blir gjennomført av sett på to piloter som flyr flyet ved hjelp av bildene som kameraet om bord hele tiden sender hjem til USA. Det er mannskaper i felt som gjennomfører landingen og lettingen av flyet, mens selve oppdraget blir utført av piloter ved Creech-basen i Nevada.

Bakkestyrker kan i tillegg laste ned bildene som flyene tar, og dermed finne ut nøyaktig hvor «fienden» er. Den store fordelen med de fjernstyrte flyene er at de kan holde seg i luften kontinuerlig i 14 timer. Dermed kan flyet henge over et område i påvente av at noe skal skje, for så å sende en mengde raketter mot målet.

Britene er svært imponert av systemet, og går nå till innkjøp av flere fly av denne typen. Foreløpig skal de ikke være bevæpnede, men bare brukes til å få oversikt over områder.