Meny

Shimon Peres tatt i ed som Israels nye president

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President i en alder av 83 år.
Jerusalem (NTB-DPA-AFP): Etter nesten 50 år i israelsk politikk ble fredsprisvinner og statsmann Shimon Peres tatt i ed som landets nye president søndag.

– Jeg er ikke lenger budbringer fra et parti, men en tillitsmann for nasjonen, sa Israels nye president i sin tale etter edsavleggelsen søndag.

– Fra og med dette øyeblikket vil jeg være en stemme for alle innbyggerne i den israelske staten. En stemme for babyer og barn, kvinner og menn, fattige og eldre. Hjemmet mitt vil være åpent for alle – hendene mine vil være utstrakt til alle, understreket Peres ifølge avisen Jerusalem Post.

Ledende skikkelse
Peres er den første tidligere statsministeren som blir valgt til president i Israel, og han er både elsket og hatet.

Han beundres av dem som anser ham som en visjonær politiker, mens han hates av dem som mener han har ført en konfliktsky politikk som har ført Israel til randen av katastrofe.

Men Peres nyter stor respekt ute i verden, og USAs tidligere president Bill Clinton beskriver ham som «rett mann for jobben på dette svært viktige tidspunktet i israelsk historie».

– Peres er en av dem jeg respekterer mest i politikken verden over, sier Tony Blair, som er den nye internasjonale utsendingen til Midtøsten.

– Peres er en av de ledende skikkelsene i denne statens historie, uttalte statsminister Ehud Olmert om den nye presidenten søndag morgen.

Niende president
På Peres’ eget ønske deltok ingen utenlandske ledere under seremonien søndag, skriver avisen Jerusalem Post.

Peres skal ha uttalt at han ønsket å gjøre innsettelsen til «en ren intern sak».

83 år gamle Peres er Israels niende president og ble valgt av nasjonalforsamlingen Knesset for en måned siden.

Han tar over etter omstridte Moshe Katsav som etter en avtale med israelsk påtalemyndighet gikk med på å trekke seg kort tid før presidentperioden hans utløp.

Katsav ble etterforsket for voldtekt og flere tilfeller av seksuell trakassering. (©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus