Meny

Våpeninspektører framme i Pyongyang

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs våpeninspektører kom lørdag fram til Nord-Koreas hovedstad Pyongyang, hvor de skal overvåke avviklingen av landets atomvåpenprogram.

USAs sjefforhandler i de såkalte sekslandssamtalene om det nordkoreanske atomprogrammet, Christopher Hill, kom fredag fram til den japanske hovedstaden Tokyo. Han håper Nord-Koreas atomvåpenprogram er avviklet innen utgangen av året. Foto: Scanpix.USAs sjefforhandler i de såkalte sekslandssamtalene om det nordkoreanske atomprogrammet, Christopher Hill, kom fredag fram til den japanske hovedstaden Tokyo. Han håper Nord-Koreas atomvåpenprogram er avviklet innen utgangen av året. Foto: Scanpix.

Beijing (NTB-AFP): Første punkt på programmet for de ti inspektørene var et besøk ved atomanlegget Yongbyon, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Her ligger landets viktigste kjernereaktor, og nordkoreanske myndigheter har sagt at den skal stenges i løpet av noen dager.

Det er første gang på fem år at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) får anledning til å gjennomføre inspeksjoner i Nord-Korea.

Nordkoreanerne har inngått en avtale om å avvikle atomvåpenprogrammet i bytte mot forsyninger av fyringsolje, ris og andre varer, i tillegg til store pengeoverføringer som lenge ble holdt tilbake.

Lørdag var den første skipslasten med fyringsolje framme, noe regjeringen i Pyongyang hadde satt som betingelse for å stenge Yongbyon-reaktoren. Dette er første ledd i avviklingen av atomprogrammet.

USAs sjefforhandler Christopher Hill har bedt Nord-Korea stenge alle sine atomreaktorer i løpet av 2007.

– Vi har mistet mye tid den første halvdelen av året, så nå har vi mye å gjøre i den neste halvdelen dersom vi skal nå målet vårt, sa Hill fredag.

Nord-Korea tar på sin side til orde for direkte, militære forhandlinger med USA. (©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus