Helseaktører vil gjøre p-pillen reseptfri

Ledende leger og forskere mener at reseptplikten på p-pillen bør fjernes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): En fersk undersøkelse viser at unge jenter får sin kunnskap om bruk, virkninger og bivirkninger fra venninner, media og til en viss grad foreldre.

Helsepersonell bidrar i svært liten grad til å kaste lys over p-pillen. Derfor kan p-pillen like gjerne bli reseptfri, mener forskerne som står bak undersøkelsen. De får støtte både fra Legeforeningen og Allmennlegeforeningen.

- Det viktigste er at p-pillen blir mer tilgjengelig, og det vil den bli ved at man selger p-piller reseptfritt på apotekene, sier professor i gynekologi ved NTNU Finn Egil Skjeldestad som har gjennomført undersøkelsen sammen med forsker Thomas Hansen.

President Torunn Janbu i Den norske lægeforening sier til Dagsavisen at bruken av angrepille kan gå ned dersom p-pillen blir reseptfri.

- Det viktigste er at jenter lett kan beskytte seg mot uønskede svangerskap, så jeg støtter at man fjerner reseptplikten, sier hun.

Leder Jan Emil Kristoffersen i Allmennlegeforeningen påpeker at det allerede er en særregel som gjør at en resept på p-piller kan gjelde i tre år.

Reseptplikten har derfor begrenset nytte og dagens forbrukere er uansett så opplyste at de selv kan avgjøre om de tilhører de få som av medisinske grunner ikke bør bruke p-pillen, mener Kristoffersen. (©NTB)

Personvernpolicy