Lyttelua 18

Lyttelua 18
Lyttelua 18

Er Lyttelua et geni eller ei syk, syk lue? Ukens musikalske tips er endelig her.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På mandag reiser Lyttelua, den slitsomme lille tassen med søm i panna, til Sverige. Han har visket oss i øret at det er noe stort på gang. Noe som innebærer at Pommac-abstinensene han sliter med i hverdagen, vil fordufte fra jordens overflate og matrialisere seg i kasse på kasse med Pommac. Eller som han sier selv: - Jeg skal bli Nordens størtse Pommac-smugler. Cirka 50.000 liter årlig som jeg skal spre rundt på musikkfestivalene i Norge. Dømt til å triumfere, ikke sant?

Denne uken skal Lyttelua, den vesle krabaten med det tomme blikket, bygge nettverk med Pommac-baronene som «utkledd som bønder og fjerkre lever herrens glade dager i grenseområdene». En uttalelse som resulterte i at Øyvind «Lua 1» Moen i ren forfjamselse ramla ned en trapp og reiv av seg begge kinnskjegga i fallet. Med hud og hår. Ohhhh, smerte.

Uansett, Lyttelua tar «ferie» og vender tilbake i begynnelsen av august. Nyt sommeren, drikk Pommac og kjøp en haug med cd'er. Snakkes!

Her er ukens musikalske tips:

Øyvind Moen: Butikksjef Platekompaniet Sandvika


Wilco - Sky Blue Sky

Årets siste konsert før sommerferien var også årets beste. 00-tallets beste band overbeviste under flotte forhold på Kongsberg Jazzfestival og høstet også spredt jazzapplaus, som Dagbladets egen Sven O. treffende skrev i sin forbilledlige anmeldelse av konserten.

Etter en pause fra Lyttelua på en måneds tid fikk bandets siste studioalbum godt med spilletid etter Den (nesten) Perfekte Rockekonserten. Med god hjelp fra en veljustert lyttelue kan jeg konkludere med at faktorene pause og konsert har gjort «Sky Blue Sky» til en enda mer vidunderlig plate enn det den var i begynnelsen av juni. Men «Shake It Off» høres fortsatt ut som en flaske Villa Farris i en kasse med Pommac.

Steely Dan / Elvis Costello & Allen Toussaint @ Molde Jazzfestival

Ferien innledes med denne dobbelkonserten. Lyttelua vil nemlig ikke være mottakelig for vellyd i dagevis etter dette. Selv mister jeg språket i et fåfengt forsøk på beskrive forventningene. «Beyond Belief» or «Am I Expecting Too Much»? «Only A Fool Would Say That».

Lewis Taylor - The Lost Album

Når Lyttelua igjen er klar for nye impulser, blir det med myggnetting i golde omgivelser på Norges tak. Lewis Taylors «The Lost Album» fra 2005 er den perfekte comebackskiva. Min tidligere kjennskap til Taylor strekker seg kun til forgjengeren «Stoned», et aldeles fabelaktig moderne soulalbum, men sporadisk bidragsyter i denne spalten, Tord Krogtoft, tipset meg om denne perlen og sporenstreks gikk jeg til verks med å bestille denne samt debuten «Lewis Taylor».

«The Lost Album» er den eneste jeg har rukket å sprette plasten på, men se ikke bort fra at debuten også vil bli omtalt når høstmørket senker seg og hjemmepilsen igjen får den sosiale statusen den fortjener. Nok om det, poenget er at «The Lost Album» er et sjukt bra album som minner om storheter som Wondermints, Todd Rundgren og sein Crosby, Stills & Nash - eller «Soft Focus» med enda bedre låter, om du trenger norske referansetekster. Dette er lytteluemusikk av aller beste merke, bare det å finne på å kalle skiva for «The Lost Album» får strikken i lua til å stramme seg. Når den soniske opplevelsen ved avspilling i tillegg øker betraktelig ved å bære en veljustert lyttelue, sier det seg selv at plater som denne er laget for folk som verdsetter Lyttelua.

NRK Sessions: Soul, Afro-Jazz and Latin from the Club 7 Scene

Om du tror det Cato Salsa Experience & The Thing gjør sammen er nybrottsarbeid her på berget, tar du grundig feil. Det er den seneste samleplata fra Norges beste reissuelabel, Plastic Strip, et nådeløst bevis for. Skiva består av seksten hemmelige spor som har ligget nærmest urørt i NRKs arkiver siden de ble spilt inn for rikskanalen på 70-tallet. De røsker og svinger i en grad at det nærmest må betegnes som en nasjonal skandale at materialet har ligget urørt i så lang tid. De gamle musikkprodusentene i NRK fortjener vel så mye ros som Lars Mørch Finborud, mannen bak Plastic Strip, ved at de ga interessante, men plateløse, artister studiotid i deres egne lokaler for å få materiale til radiosendingene deres. Ikke overraskende er Harald Are Lund en av produsentene som nevnes i coverheftets linernotes, som forøvrig inneholder en rekke sjeldne bilder.

Tough Alliance - A New Chance

Arbeidsuke på Byporten forrige uke var hyggelig på mange måter, men å finne denne i tilbudsutvalget var kanskje det aller triveligste. Svenske Tough Alliance spiller moderne musikk som fordrer bruk av både lyttelue og dansesko. Og de gjør sin electropop så godt at «A New Chance» vil havne høyt på kåringen av årets beste plater. Referanser til landsmennene «A Studio» og våre egne King Midas er slettes ikke like langt på viddene som Lyttelua vil befinne seg i nær framtid.

Espen A. Amundsen: Musikkansvarlig ABC Nyheter


Squeeze: East Side Story

I mitt magnifikke univers er «East Side Story» en av 80-tallets beste popplater. Et uhyre undervurdert album som fortjener din oppmerksomhet fortere enn kjapt. At låter som «In Quintessence», «Tempted», «Piccadilly», «Woman's World», «Is That Love» og «Labelled With Love», befinner seg på ett og samme album er nesten ikke til å tro. Litt som om hele pakkehaugen under juletreet skulle vise seg å være fylt med Pommac, og at Plura Jonsson i Eldkvarn mot slutten av kvelden åpenbarte seg i peisen utkledd som nissefar.

På «East Side Story», som for øvrig er produsert av Roger Bechirian, Elvis Costello og Dave Edmunds, overtok Paul Carrack tangentene etter lerkefuglen Jools Holland. Og vips hadde Squeeze, foruten sangfuglene Glen Tilbrook og Chris Difford, nok en gullstrupe i truppen Er du i tvil kan du høre på «Tempted» der Tilbrook, Carrack og Costello slåss om mikrofonen. Jubalong er bare forordet.

Kevin Rowland, mest kjent som vokalist og låtskriver i Dexys Midnight Runners, ga i 1999 ut det sagnomsuste soloalbumet «My Beauty» bestående av coverlåter, deriblant en svært personlig tolkning av «Labelled With Love». Noe som igjen får meg til å dagdrømme om et samarbeid mellom tre av 80-tallets beste låtsnekkere: Rowland, Tilbrook og Difford. Som selvfølgelig aldri kommer til å skje. Men som likevel ikke skygger for det faktum at «East Side Story» og Dexys Midnight Runners' «Don't Stand Me Down» definitivt er blant 80-tallets beste album.

Mark Olson: The Salvation Blues

Da Mark Olson hoppet av den lystige Jayhawks-karusellen og flyttet ut i ørkenen, ble det stupmørkt inne i mitt lille hode. Tja, det var det, tenkte jeg og kokte meg en blåsvart kaffe. Men der tok jeg feil, gitt. Jayhawks har nemlig - mot alle odds - maktet å levere varene og vel så det, selv om bandet selvfølgelig var best da Olson holdt i rattet. For Jayhawks to beste album er utvilsomt «Blue Earth» og «Tomorrow the Green Grass», selv om enkelte slubberter garantert vil gi sin stemme til «Hollywood Town Hall». Noe som i beste fall er en lettkledd variant av dumskap.

Etter tre kjappe gjennomlyttinger er jeg sikker i min sak: «The Salvation Blues» er dritbra. Verken mer eller mindre. Låter som «National Express» og «Sandy Denny» gjør meg så svimmel av lykke at jeg helt ukritisk kaster en rekke lystbetonte adjektiver rundt i mitt bløtkokte hode. Jeg rir på bølger, vinker til solen og kaster meg inn i horisontens uendelighet. - Jeg er intet menneske, jeg er dynamitt, tenker jeg idet en solstråle treffer nesetippen min for så å spre seg som en sølvvifte utover den grønne vannflaten som klukker en søt liten latter i det en gullfisk kiler den varsomt på magen. - Jeg drømmer, altså er jeg, drømmer jeg videre. Og da kan jeg vel tillate meg å hoppe inn i drømmen der Jayhawks med Mark Olson planlegger et nytt album? Var det noen som sa «Dream on»?

Bobby Pinson: Songs For Somebody

Liker du artister som Steve Earle, Bruce Springsteen og John Hiatt, kommer du til å fnise og slå deg på lårene når du hører «Songs For Somebody». For maken til album har du garantert ikke hørt på svært, svært lenge. Tekster, fylt med Jesus, savn fortvilelse og håp, holdes oppe av deilige melodier som av og til setter på turboen.

Som for eksempel på «Past Coming Back» der Pinson lenge høres ut som tvillingbrorern til John Cougar Mellencamp før han plutselig kaster seg inn i en gitarsolo og forvandles til Mason Ruffner. Det er likevel balladene, og da først og fremst «If I Met God Tonigh», «This Close To Heaven» og «If I Don't Make It Back», som treffer hardest. Spør du meg, er «Songs For Somebody» et av årets beste album så langt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40 Nytt portforbud i Santiago22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Ny bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Vraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17 Motvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04 Trump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44 Fem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18 Parti trekker seg fra Libanons regjering03:04 Murray til sin første ATP-finale på to år02:14 Masseslagsmål i Oslo01:40 15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47 Mann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45 Fire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04 Stjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49 Vålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40 Ronaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39 Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21 Erna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45 Titalls tusen i ny protest i Libanon21:21 VG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20 Tusk: – Venter på brevet21:08 Quisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05 Carlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40 Manchester City tilbake på vinnersporet20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland
Siste nytt
23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:40VerdenNytt portforbud i Santiago22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkNy bok bringer nye opplysninger om relasjonen mellom Gro Harlem Brundtland og Reiulf Steen19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenVraket av japansk hangarskip funnet på havbunnen ved Midway10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorske befriere kom til Finnmark med voldtekt og tvangsklipping08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling04:17VerdenMotvillig Johnson har bedt EU om brexit-utsettelse04:04VerdenTrump dropper å holde G7-møtet på sin private golfklubb03:44NorgeFem personer pågrepet etter uprovosert vold i Oslo03:18VerdenParti trekker seg fra Libanons regjering03:04SportMurray til sin første ATP-finale på to år02:14NorgeMasseslagsmål i Oslo01:40Norge15-åring ranet og utsatt for vold i Oslo00:47NorgeMann pågrepet for voldtekt i Østfold23:45NorgeFire menn tatt med 150 kilo hasj på fergekai i Os23:04SportStjernetrioen sendte Barcelona på tabelltopp – smell for Real Madrid22:49SportVålerenga-krisen fortsetter: – Jeg skjønner ikke hva vi driver med22:43VerdenErna Solberg på todagersbesøk i Jordan22:40SportRonaldo-scoring da Juventus vant sin femte strake22:39NorgeNorske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer22:21PolitikkErna Solberg på todagersbesøk i Jordan21:45VerdenTitalls tusen i ny protest i Libanon21:21NorgeVG: Fylkeslag vil ha Raja som Venstre-leder21:20VerdenTusk: – Venter på brevet21:08NorgeQuisling ønsket jødene reiste til en egen øy21:05SportCarlsen med remis mot Caruana på Isle of Man20:40SportManchester City tilbake på vinnersporet20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus