Meny

Brown: – Jeg vil skaffe FN-støtte ved et «nytt Irak»

Brown: – Jeg vil skaffe FN-støtte ved et «nytt Irak»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias statsminister Gordon Brown lover FN at han vil jobbe for å sikre en multinasjonal løsning dersom verden blir stilt overfor en situasjon lik Irak-krisen i 2003.

Foto: Scanpix / Reuters
Gordon Brown lover FN og generalsekretær Ban Ki-moon at han vil jobbe for multinasjonale løsninger på fremtidige kriser.
Brown forsikrer FNs generalsekretær Ban Ki-moon om at han vil sørge for bredest mulig internasjonal støtte og enighet gjennom FN før en eventuell invasjon av et annet land.

Gordon Brown har hovedsakelig konsentrert seg om innenrikspolitikken siden han tok over som statsminister. Det er ventet at han snart vil bruke mer tid på utenrikspolitiske saker, melder The Independent.

Justerer utenrikspolitikken

Statsministeren ønsker å jobbe gjennom internasjonale institusjoner som FN. Samtidig ønsker han en reform av flere av dem, slik at de blir sterkere og mer effektive. Brown utelukker ikke militæroperasjoner uten FN-støtte som en siste utvei, men sier at han alltid vil jobbe for en internasjonal enighet, skriver avisa.


Det første klare signalet på at Brown kommer til å justere kursen i utenrikspolitikken kom torsdag kveld, da en av hans nærmeste i regjeringen oppfordret USA til å forandre sine prioriteringer, melder The Guardian.


Under en tale i USA sa handels- og utviklingsminister Douglas Alexander at et lands styrke ikke lenger bør måles i dets destruktive militære styrke.

- Nye allianser

Det var første gang siden Brown ble ny statsminister at et medlem av hans regjering holdt en tale i utlandet.


I talen ba Alexander USA om å revurdere sin utenrikspolitiske kurs ved å erkjenne fordelene ved såkalt «soft power», og å jobbe gjennom internasjonale institusjoner som FN.


- I det 20. århundre ble et lands makt ofte målt etter hva det kunne ødelegge. I det 21. århundre bør makt måles etter hva man kan bygge sammen. Derfor bør vi bygge nye allianser, basert på felles verdier, sa Alexander. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus