Meny

– Al-Qaida har gjenvunnet sin styrke

– Al-Qaida har gjenvunnet sin styrke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrornettverket al-Qaida har gjenoppbygget sin styrke til et nivå de ikke har hatt siden like før 11. septemberangrepene.

Washington (NTB-AP-DPA): Terrornettverket al-Qaida har gjenoppbygget sin styrke til et nivå de ikke har hatt siden like før 11. septemberangrepene, ifølge en amerikansk etterretningsrapport.

Konklusjonen i rapporten er at al-Qaida i stor grad har klart å omgruppere seg i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan, melder nyhetsbyrået AP, som har fått kunnskap om innholdet i rapporten.

Dette på tross av de omfattende militæraksjonene mot nettverket de siste seks årene.

«Al-Qaida er operasjonelt betydelig sterkere nå enn for et år siden», heter det i den nye trusselvurderingen.

«De viser større og større evne til å planlegge angrep i Europa og USA», heter det videre.

Tilbakeviser

President George W. Bush tilbakeviser på sin side at al-Qaida er like sterke nå som før angrepene 11. september 2001.

- Det finnes en oppfatning om at al-Qaida står like sterkt i dag som før 11. septemberangrepet. Det er ganske enkelt ikke tilfelle, sa Bush på en pressekonferanse torsdag.

- De utgjør fortsatt en trussel, de er fortsatt farlige. Og derfor er det viktig at vi lykkes i Afghanistan og Irak og alle andre steder med å finne dem, understreker Bush, ifølge Reuters.

Minister for USAs indre sikkerhet, Michael Chertoff, er heller ikke enig i rapportens konklusjon om al-Qaidas styrkenivå.

- Jeg ville ikke si at de er på det nivået. Jeg mener vi har gjort svært mye for å bryte ned aktiviteten deres i utlandet, samt for å bygge opp vårt eget forsvar. Men jeg tror nok nivået på viljen hos våre fiender er høyt, sier Chertoff.

Representantenes hus

John Kringen, sjef for CIAs etterretningsdirektorat, orienterte onsdag forsvarskomiteen i Representantenes hus om den nye rapporten.

- Vi ser at al-Qaida sentralt er styrket i rollen som planlegger av operasjoner, sa Kringen.

- Det virker som om de har nokså godt fotfeste i sikre områder i Pakistan der regjeringen ikke har kontroll. Vi ser mer trening. Vi ser mer penger. Vi ser bedre kommunikasjoner.

Senatets flertallsleder, demokraten Harry Reid, sa senere at han ikke er overrasket, på bakgrunn av president Bush' sta beslutning om å holde store amerikanske styrker fastlåst i den irakiske borgerkrigen.

Michael Chertoff satte en støkk i mange da han tidligere i uka sa i et intervju at han hadde en «magefølelse» av at al-Qaida ville gjennomføre et angrep på USA denne sommeren.

Chertoff har senere prøvd å dempe uttalelsen ved å si at han ikke sitter på informasjon om et konkret, forestående angrep, men at han uttalte seg på bakgrunn av hendelsene i London og Glasgow.

Innrømmer

Med den siste rapporten innrømmer USAs etterretning offisielt det flere amerikanske og andre eksperter allerede har sagt en tid.

I mai-juni-utgaven av det anerkjente amerikanske tidsskriftet Foreign Affairs skrev den tidligere CIA-analytikeren Bruce Riedel at al-Qaida-nettverket ikke bare var like sterkt som før 11. september, men «en farligere fiende enn det noen gang har vært».

Hovedgrunnen til al-Qaidas økte innflytelse og styrke finner Riedel i Irak-krigen, som skapte den nødvendige grobunn for økt rekruttering.

«USAs invasjon av Irak tok presset bort fra al-Qaida i de pakistanske områdene, og åpnet nye dører for gruppen i Midtøsten,» skrev han. «Men den spilte også ballen rett i hendene på al-Qaidas ledere ved tilsynelatende å bekrefte at USA var en imperialistisk makt, noe som hjalp dem å styrke forskjellige lokale allianser.» Også Riedel fastslo at nettverket har økt sin kapasitet i Europa. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus