Fikk sjansen etter lydprøve med Jerry Lee Lewis:Norsk pianist ga jernet på Chuck Berry-konsert

Chuck Berry brukte mye tid på å gi andre plass på konserten på Sentrum Scene. Dermed fikk også en av Norges største talenter innen boogie-woogie, Daniel Røssing, utfolde seg. (Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix)
Chuck Berry brukte mye tid på å gi andre plass på konserten på Sentrum Scene. Dermed fikk også en av Norges største talenter innen boogie-woogie, Daniel Røssing, utfolde seg. (Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHan satte seg ved pianokrakken uten å ha øvd en tone med Berry og bandets hans. Etter en håndfull låter hadde rockelegenden utnevnt Daniel Trustrup Røssing (22) fra Skogn til sin nye bror.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chuck Berry (80) holdt en gnistrende konsert på Sentrum Scene onsdag kveld. I den tilmålte timen, som rockelegenden alltid spiller, fikk en ung pianist fra Midt-Norge sjansen til å utfolde seg så det holdt. Uforutsigbare Chuck Berry var i det rause hjørnet og ga Daniel Trustrup Røssing muligheten til å vise frem sitt boogie-woogie talent ved flere anledninger.

Livs sjanse

- Ja, alt ting ble tatt veldig på sparket. Vi hadde kun en lydprøve først. Jeg måtte holde øynene og ørene åpne og ble tatt litt på senga ved flere anledninger. Men jeg merket vel ikke noen store personlige feil, forteller Daniel til ABC Nyheter.

Vi får tak i ham på telefon på vei til Karlstad hvor det er ny konsert i kveld. Turneen går slag i slag gjennom Sverige, med en liten sving innom Langesund den 17. juli, til den ender i Berlin 22. juli. Til sammen 12 opptredener med rockens yppersteprest er jo greit å ha på cven. Men det spørs hvor godt kjent med Chuck og Daniel blir i løpet av den 11 dager lange miniturneen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Joda, han virket fornøyd etterpå, men jeg har ikke snakket med ham ennå, forteller Daniel Røssing. På scenen fant de fort tonen. Da Chuck introduserte sine slektninger, datteren Darlin' Ingrid Berry på munnspill/vokal og sønnen Charles Berry Jr. på gitar, avsluttet han introduksjonsrunden med en humoristisk tvist om sin nye, hvite bror på piano.

- Jeg har vel ikke innsett dette helt selv. I går var jeg nervøs, nå er jeg i god form. Opplevelsen var veldig bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble lagt merke til

Morten Reff fra Drøbak er Norges mest lidenskapelige Chuck Berry-samler og var selvsagt til stede på Sentrum Scene. Han startet å kjøpe Berry-plater i 1963 og har flere tusen LP-er, CD-er og singler med artisten. Reff så Berry første gang på legendariske Olympia i Paris i 1975 og skal gi ut 750 siders bok om artisten til høsten. Den norske supersamleren mener Berrys opptreden i går var en av de mest åpne han har sett av artisten. Berry inviterte en håndfull kvinnelige fans på scenen under avslutningsnummeret «Reelin' and Rockin'» og sang en gnistrende duett med datteren Ingrid i det 15 minutter lange avslutningsnummeret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, Chuck virket ydmyk og svært fornøyd i går. Slik han bukket foran publikum sammen med sønnen og datteren og var flere ganger borte hos Daniel Røssing har jeg ikke opplevd før, sier Reff som synes unggutten fra Norge gjorde en solid innsats.

- Det er ikke tvil at han har fått med seg pianospillet til Johnnie Johnson (Berrys pianist gjennom mange år - red.anm). Han hadde tydelig gjort hjemmeleksen sin på forhånd og hadde samme spillestilen som Johnnie. Johnsons piano har stor betydning for lydbildet til Chuck Berry, mener Reff.

Den norske 22-åringen hadde da også samlet en haug med plater da han fikk vite han skulle spille med Chuck Berry.

- Jeg kjøpte alle platene jeg fant. You Tube er dessuten veldig kjekt å ha, og jeg måtte høre gjennom alle låtene på forhånd, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjenneren Reff tror det blir enklere for det norske talentet å henge med når han får spilt seg varm. Til og med mange fans har problemer med å skille introene på låtene til Berry, ikke minst fordi han endrer dem fra konsert til konsert. Berry er kjent for å leie inn backingband etter behov og ikke øve før konsertene. Dessuten kan låtene hans ta helt nye veier underveis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Egentlig fan av Jerry Lee Lewis

Pardoksalt nok kan trønderen takke Berrys rockerival Jerry Lee Lewis for at han har fått sjansen. Daniel har reist opp til 7.500 mil for å oppleve «The Killer», har 600 DVD-er og CD-er hjemme i stua og var også på plass i Oslo da pianomesteren spilte i Konserthuset tidlig i vår. Da Lewis-bandet kom til hovedstaden prøvde Daniel å komme inn på lydsjekken. Lewis-fan og Daniel-kompis Wolfgang Guhl klarte å få ham inn.

I likhet med Chuck Berry bestemmer Jerry Lee helt selv hvilke låter som spilles. Bandet hiver seg på, han introduserer aldri og kan skifte dur midt inni låtene. Jerry Lee Lewis møter aldri til lydprøver (det skal ha skjedd en gang i 1982), og pianokrakken stod derfor tom. Nordmannen ble invitert opp av gitarist Kenny Lovelace og rullet i vei med Sticks McGhees «Drink of Wine».. Ifølge byavisa i Trondheim tok nordmannen kommandoen i låten og overbeviste tyskeren nok til at det åpnet seg nye muligheter.

- Han tipset manageren til Chuck i USA etterpå, forteller Daniel Trustrup Røssing. Slik fikk Daniel sin første spillejobb med Chuck Berry.