Meny

Kina-drømmen knust

Kina-drømmen knust

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske studenter blir nektet å dra til Kina på grunn av manglende finansiering fra staten.

Norske studenter på den kinesiske mur
Markus Widerøe (23) og Edvard Kiil (22),har begge bodd de to siste årene i Kina- uten støtte fra Lånekassa. (Foto: privat)

Interessen for utdanning i Kina øker proporsjonelt med forventningene til økonomi- boom i landet. Norske studenter ser verdien av tette bånd til stormakten, men Lånekasse-finansiering til studiene, får de ikke.

Markus Widerøe (23), er en av mange unge nordmenn med stor interesse for Kina, og har nylig vendt hjem til Norge etter to års studier i Beijing. Han måtte betale hele oppholdet fra egen lomme.

- Jeg arbeidet fulltid i et helt år før jeg dro, og har jobbet på spreng i Norge i sommerferiene. Det er frustrerende at det skal være så tungvint å få støtte fra Lånekassen, tatt i betrakting hvor viktig det er for landet å bygge relasjoner østover, sier han.

Ulike systemer gjør det vanskelig

For to år siden tok 212 norske studenter deler av utdanningen sin i Kina. I fjor steg tallet til 263. Dette er en økning på 51 studenter på ett år.

Tallet på de som tar hele utdanninga i Kina, øker imidlertid ikke. Dette til tross for at etterspørselen er stor etter fullførte kinesiske utdannings- grader.

- Grunnen til at færre studenter tar hele grader ved kinesiske universitet, er at Lånekassen ikke dekker første året av bachelorgrader i Kina.
Dette sier rådgiver hos Association of Norwegian Students Abroad ( ANSA), Elisabeth Josefine Lackner.

Det heter seg at Lånekassen gir støtte til stipend og lån til offentlig godkjent utdanning. Det vil si at både lærestedet og selve utdanninga må være godkjent. I tillegg må utdanninga være på nivå med en norsk bachelorgrad.

- I Norge er Nokut det offentlige godkjennings- organet, og vi gir støtte på linje med deres bestemmelser. Vi finansierer i hovedsak utdanninger som Nokut gir studiepoeng for. For land som blant annet Kina og USA, godkjennes ikke førsteåret, og dermed får de ingen finansiering fra oss, forklarer Anita Asbjørnsen ved Statens Lånekasse.

Tilbake til Norge

Widerøe ville gjerne fortsatt å studere i Kina, men ser seg nødt å velge Norge i stedet. Han er redd han ikke vil få full uttelling her hjemme for en kinesisk grad.

- Jeg opplever at Kina her til lands blir behandlet som en stor, svart klatt på kartet, til tross for landets størrelse og betydning, sier Widerøe, som er klar for studier igjen til høsten. Denne gangen hjemme i lille Norge- hvor utdanningstøtte ikke er et problem.

( Forsidefoto: Scanpix)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus