Meny

Forsvaret vil senke kondiskravet for kvinner

Forsvaret vil senke kondiskravet for kvinner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare halvparten av kvinnene klarte å bestå 3000 meter-testen. Nå vil forsvarssjef Sverre Diesen senke kondiskravet.

Ferske tall fra Forsvarets institutt ved Idrettshøgskolen viser nemlig at hele 50 prosent av kvinnene strøk på en opptakstest på Kjevik i slutten av juni.

Bare 13 prosent av mennene bommet på den samme 3000 meter-testen. Minstekravet for menn er på 14 minutter, mens kvinner må løpe på under et kvarter for å bestå.

- Ikke et tøft krav

- Dette er langt under det jeg vil kalle et tøft krav. Men kravet er kanskje litt tøffere for kvinner enn for menn, fastslo professor Jostein Hallén ved Idrettshøgskolen i Oslo til ABC Nyheter i begynnelsen av juni.

Da hadde forsvarssjef Sverre Diesen satt i gang undersøkelser fordi han var blitt gjort kjent med at mange kvinner strøk på 3000 meteren i de obligatoriske testene man må bestå for å komme inn på Forsvarets skoler.

Nå foreligger altså sjokktallene i et svarbrev fra Forsvarets institutt ved Idrettshøgskolen.

- Vi ønsker ikke å spekulere i strykprosenten ut over det som allerede er beskrevet i svaret, sier pressetalsmann Christian Øverli i Forsvarsstaben til ABC Nyheter.

I svarbrevet heter det at strykprosenten er «urovekkende høy», og at menn har mellom 10 og 12 prosent bedre utholdenhet enn kvinner. Minstekravet på 3000 meter-testen innebærer at Forsvaret kun har regnet inn syv prosent forskjell på kjønnene.

25 prosent bedre

En sentral lærebok på feltet, Textbook of work physiology, hevder dessuten at kvinner har 25 prosent lavere maksimalt oksygenopptak enn menn, heter det i brevet fra Forsvarets institutt ved Idrettshøgskolen.

Som konkluderer med at «kravet på 3000m for kvinner relativt sett er for strengt», og anbefaler at kravet «justeres».

- Forsvarssjefen har gitt oppdrag til NIH/F om å fremme et forslag til nye opptaks- og eksamenskrav på 3000 meter for kvinner, sier pressetalsmann Christian Øverli i Forsvarsstaben.

Og legger til:

- Forsvarssjefen ber samtidig også om at de som allerede er i gang med sine opptak merker seg at kravet vil bli justert, og at det tas behørig hensyn til dette under de resterende opptaksprøver.

Sjekk forsvarets fysiske krav her.

(Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus