Meny

Fiktivt firma fikk atom-lisens

Fiktivt firma fikk atom-lisens

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskere opprettet et fiktivt firma og fikk uten problemer lisens til å kjøpe nok kjernefysisk materiale til å lage en skitten bombe.

Farlig
En mystisk veske utløste terrorfrykt på Times Square i New York onsdag. Amerikanske etterforskere har avslørt at det var uproblematisk å skaffe lisens fra myndighetene til å kjøpe radioaktivt stoff for et fiktivt firma.

Washington (NTB-Reuters): USAs øverste myndighet for atomsikkerhet i industri og næringsliv ga det fiktive firmaet lisens etter 28 dager og bare en flyktig undersøkelse, skriver den amerikanske riksrevisjonen GAO (Government Accountability Office) i en rapport.


Det var GAO selv som iverksatte undersøkelsen. GAO er et redskap for USAs Kongress og har vidtrekkende fullmakter til å kontrollere hvordan det offentlige USA bruker skattepenger og praktiserer amerikansk lov.


Ifølge GAO ble lisens til å få kjøpt kjernefysisk materiale utstedt av USAs Nuclear Regulatory Commission (NRC) etter et par fakser og telefonsamtaler. Så ble tillatelsen sendt i posten til det fiktive firmaets postboksadresse, uten nærmere kontroll.


Bestilte materiale

Etter å ha mottatt lisensen gikk GAOs agenter i gang med å forfalske papiret ved å kopiere og endre sentrale ord og uttrykk. De fjernet restriksjoner som originallisensen inneholdt om hvor mye radioaktivt stoff de fikk kjøpe, og bestilte deretter nok materiale til å lage en såkalt skitten bombe.


Men GAO sier at etterforskerne ikke faktisk kom i besittelse av det radioaktive materialet.


Amerikanske myndigheter har lenge gitt uttrykk for frykt for at terrorister skal komme i besittelse av slike bomber og bruke dem til å spre radioaktiv stråling og utløse panikk og kaos blant sivile.


En «skitten bombe» består av konvensjonelt sprengstoff sammen med radioaktivt materiale som ikke utgjør en atombombe, men som trolig kan skade og drepe mennesker over tid.


Senatets bestilling

Forsøket på å skaffe en falsk lisens og deretter bestille radioaktivt materiale ble gjort av GAO etter anmodning fra en gruppe i Senatet som gransket sikkerheten knyttet til anskaffelse av radioaktivt stoff i USA.


Republikanernes fremste representant i Senatets gruppe, senator Norm Coleman, sier at kontrollmyndigheten NRC utstedte lisens for farlige mengder radioaktivt stoff uten først å ha besøkt bedriftene som søker lisens.


- NRCs første besøk til anleggene kan skje så sent som et år etter at lisens er gitt. Det er som å dele ut våpenlisens og så vente et år med å sjekke kundens bakgrunn, sier Coleman i en uttalelse.

GAO konkluderer at NRC må endre sine rutiner og vurdere hvordan falske søknader kan avsløres. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus