Flere til folkehøyskolene

Flere til folkehøyskolene
Flere til folkehøyskolene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere vil tilbringe et år på folkehøyskole. - Jeg tror dette vil gjøre meg mer selvstendig og mer sikker på hva jeg vil studere videre, sier Elen Selsjord (19).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Et annerledes år
Enda flere ungdommer enn i fjor, har i år søkt plass på folkehøyskole. ( Foto: Kristin Svorte/ folkehoyskole.no)


Til høsten begynner rundt 11 prosent av norske 19- åringer på folkehøyskole. En av dem er Elen Selsjord (19) fra Nesodden.

- For meg handler det mest om å bruke dette året til å gjøre noe helt annet enn det jeg har gjort den siste tiden. Det blir en helt ny tilværelse: Jeg skal bo hjemmefra, jeg skal bare være sammen med nye folk, og jeg skal endelig få tid til å bli bedre på gitar, forteller Selsjord. Hun skal gå på musikk- og musikkproduksjon- linja på Skjeberg folkehøyskole utenfor Fredrikstad.

Elen Selsjord (19) er en av nesten 6000 undommer som gleder seg til å gå på folkehøyskole til høsten. ( Foto: privat)Elen Selsjord (19) er en av nesten 6000 undommer som gleder seg til å gå på folkehøyskole til høsten. ( Foto: privat)

God utvikling

Hittil i år har 5661 ungdommer sagt ja til plass ved landets folkehøyskoler, mot 5417 i fjor på samme tid. Det er frem 4,5 prosent. Enda venter de på svar fra flere søkere.

Mange av vennene til Selsjord skal også bruke det neste året på å lære seg selv og andre å kjenne, gjennom denne alternative formen for skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De tidligere elevene jeg har snakket med, sier at de hadde sitt livs beste år på folkehøyskole, så jeg har nok ganske høye forventninger, innrømmer hun.

- Vi har hatt en god utvikling siste årene, men jobber hele tiden for å rekruttere nye elever. For tiden får vi hard konkurranse fra høyskolene og universitetene, som driver med offensiv markedsføring, sier Øyvind Krabberød, informasjonsrådgiver ved informasjonkontoret for Folkehøyskolene. Likevel, altså, lokker Krabberød og kompani stadig flere ungdommer til folkehøyskolene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et år på en folkehøyskole er en unik opplevelse, lover informasjonsrådgiver Øyvind Krabberød. (Foto: Folkehoyskolene.no)Et år på en folkehøyskole er en unik opplevelse, lover informasjonsrådgiver Øyvind Krabberød. (Foto: Folkehoyskolene.no)

Lei pugging

Størst fremgang er det for de prakisk/aktive linjene, som for eksempel friluftsliv, teater, snowboard og backpacking. Minst populære er kunstlinjene, og flere slike linjer har de siste årene blitt lagt ned på grunn av mangel på elever.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En stor del av elevene er nok slitne etter mye pugging på videregående, og ønsker å gjøre praktisk arbeid som en avveksling, forteller Øyvind Krabberød.

Han har troen på at 19- årige Elen vil kose seg på Skjeberg:

- For mange blir det klarere hva de har lyst å studere etterpå, og de slipper å måtte vingle så mye frem og tilbake mellom studier. Dessuten får de sjansen til et helt unikt år, fylt av gode venner og opplevelser, avslutter Krabberød.

( Forsidefoto: Kristin Svorte )