Meny

På reise med musikere

På reise med musikere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiolinisten Michael Süssmann er på turné i Italia. Kristin Svarstad fra konsertselskapet MusicaNord er med på turen og skriver reisebrev til ABC Nyheter.

Reisebrevet er skrevet av Kristin Svarstad.

Hun jobber til daglig i stiftelsen MusicaNord med program- og webdesign/-tekst.

Foto: Utsikt over Atripalda fra De Vincos leilighet

Del 1.

Antonella De Vinco ved klaveret. (Foto: Kristin Svarstad)Antonella De Vinco ved klaveret. (Foto: Kristin Svarstad)

I motsetning til Norwegians voldsomme braklandinger, settes flymaskinen mykt og elegant ned på flystripen tilhørende Napolis flyplass. Klokken er ti mandag kveld, og reisen har vart siden ett-tiden, fra Bergen via Oslo og München.

Nok en musikalsk turné med fiolinist Michael Süssmann er startet, men denne gangen til et europeisk land: Avellino, noen mil øst for Napoli, Italia, er reisens mål. Det pågår flere musikkfestivaler i området, en i Benevento, og en i Atripalda, og Süssmann har blitt engasjert til å avholde konserter begge steder henholdsvis fredag 29. og lørdag 30. juni.

Avellino, Atripalda og Benevento er alle antikke byer med en historie som går tilbake til tiden før Kristi fødsel. Det er utallige antikke bygninger i området. Flotte akvedukter som skjærer gjennom landskapet, amfiteatre og tusen år gamle kirker. Snirklete gater med bygg fra middelalder og renessanse blandes med nyere arkitektur i en vakker blanding. Et gammelt kloster er arenaen for utendørskonserten som skal avholdes lørdag kveld i Apripalda.

En spinkel, smilende kvinne i grønnkledt sommerkjole vinker entusiastisk ved utgangen fra flyplassen. Det er vår vertinne for oppholdet, med det elegant-klingende navnet Antonella De Vinco. På tross av sin unge alder, er hun en erfaren pianist. Hun har spilt i både inn- og utland, ved viktige italienske musikkinstitusjoner og festivaler, og har nylig hatt turné både i Japan og USA, der hun opptrådte i Carnegie Hall. De Vinco er også opptatt av det didaktiske og er Artist Director ved «Arturo Toscanini» International Musical Association.

I motsetning til forrige turné, der pianisten var medbrakt og kjent, skal Süssmann nå spille sammen med De Vinco for første gang. Avtalen ble gjort for et år siden under en turné i Rouffuch, Frankrike, og nå må det en del øving til for å få det til å stemme. Det er en krevende stunt-øvelse å spille sammen med ukjente utøvere på denne måten med bare få dagers samspilløvelser, men det er svært vanlig i den klassiske musikkverdenen. Flere dager er dessuten luksus: noen ganger er det kun timer til disposisjon for øvinger.

Men for å få dette til, må de innledende øvelser gjøres separate. Stykkene må være grundig innøvde på forhånd, og i dette tilfellet skal man innom svært mange komponister, som Mozart, Rachmaninoff, Grieg, Veracini og Tartini. Mange problemer kan oppstå. I dette tilfellet viser det seg at noen av notene er forskjellige. Så forskjellige at Rachmaninoffs Vocalise er øvd inn i to forskjellige tonearter. Løsningen blir at Süssmann må transponere hele stykket fra d- til e-moll, i tillegg til at det er første gang han fremfører stykket. Ikke en enkel oppgave, akkurat.

Lunsj hos familien De Vinco. Fra venstre: Antonella De Vinco, Michael Süssmann, Andrea De Vinco (Foto: Kristin Svarstad)Lunsj hos familien De Vinco. Fra venstre: Antonella De Vinco, Michael Süssmann, Andrea De Vinco (Foto: Kristin Svarstad)

Noe av det mest interessante ved å reise med musikere, er at man møter de lokale innbyggerne på en helt annen måte enn som vanlig turist. Øvingene foregår i De Vincis eget hjem, en flott leilighet i Apripaldi. Vi får møte hele hennes familie, far, søster og bror, og de er alle så vennlige og imøtekommende at man nesten blir rørt. Den første øvingsdagen inviteres vi til en tradisjonell italiensk lunsj, med fersk mozarella, tomatsalat med nydelig eddik- og oljedressing, ricotta, en slags ostemasse, lignende på fast youghurt. For ikke å glemme den delikate spekeskinken som er skåret i løvtynne skiver og smaker nydelig.

Vertskapet nøder oss, og øser opp på tallerkene og spør hele tiden: «You like?» Vi kan ikke annet enn å nikke og komme med komplimenter. Måltidet består av enkle råvarer, men sammensetningen er fortreffelig.

Den første festivalen vi stifter bekjentskap med, er en pizza-festival i sentrum av Apripalda. Mellom utallige boder vrimler det av italienere som koser seg med forskjellige pizzavarianter.

Italienerne elsker tydeligvis pizza. Cissi De Vinco, Antonellas søster, forteller at pizza er en typisk lunsjrett i Italia, som opprinnelig stammer fra Napoli. Etter en time i kø serveres den kanskje mest opprinnelige pizzaen av dem alle: Pizza Margherita, med mozarella, tomat og krydret med basilikum.

Cissi forteller videre at pizzaen er oppkalt etter den italienske dronning Margherita som levde på 1800-tallet, som ved et besøk på i Napoli ble hedret av en lokal kokk med en pizza i de italienske farger: rød tomat, grønn basilikum og hvit mozarella. Pizzaen var opprinnelig mat for fattigfolk, men etter dette kongelige besøket ble retten anerkjent i hele Italia. På grunn av de gode råvarene smaker pizzaen nydelig, og den tynne, sprø bunnen er noe helt annet enn den klissete, tykke bunnen på den norske grandiosaen.

Hotellet vårt ligger i Montorro, en liten landsby et kvarter utenfor Apripalda. Det er en sjarmerende blanding av antikke buer, fontener, skulpturer og et deilig svømmebasseng. Men på grunn av avstanden kreves det henting og bringing, og hele familien og deres venner og kolleger er i sving med å få logistikken til å gå opp.

Signor De Vinci, advokat av yrke og familiens overhode, henter oss mange ganger - alltid like smilende og vennlig, og vi blir alltid presentert for den utvalgte sjåføren, som varierer mellom hans sønn og diverse advokatkolleger.

Men fredagen skjer det noe merkelig. Avtalen er at vi skal hentes til øvinger klokken elleve om formiddagen. Ti minutter over elleve dukker to menn opp i en bil og henvender seg til oss.

«Maestro?» spør den ene, og vi går ut fra at det nok en gang er venner eller kolleger av De Vinco-familien som er kommet for å hente oss. De snakker verken fransk eller engelsk, men det virker som de er inneforstått med å hente to utlendinger.

Vi setter oss inn i baksetet, og bilen freser av gårde, men i en helt annen retning enn vi er vant med. Vi blir kjørt til torget i en annen landsby, men ingen kan forklare oss hvorfor vi er blitt hentet dit - etter hvert begynner begge parter å forstå at det må være en misforståelse. De kjenner ikke Antonella De Vincos navn, og vi ser alle like uforstående på hverandre. De to italienerne skynder seg plutselig tilbake til bilen igjen, men uten å gjøre miner til å ta oss med, og Süssmann må løpe bort og få dem til å returnere oss til hotellet igjen.

Tilbake på hotellet blir vi etter få minutter hentet av Signor De Vinco, som er helt uforstående til episoden. Hans datter ler hjertelig da hun får høre hva vi har opplevd, men har heller ingen forklaring. Kanskje vi for alltid leve i uvitenhet, uten å få rede på hvem som egentlig skulle bli hentet den dagen.

Men nå er de innledende øvingene over, og De Vinco og Süssmann er klar for kveldens konsert.

Tiden er kommet for å møte det italienske publikum.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:45 313 evakuert fra cruiseskip05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49 VM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49 Første distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48 Fisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48 Senterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17 Afghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15 Ungdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15 Tyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14 – Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45 Ola Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58 Over 600 døde etter syklon12:42 USA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48 Politiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40 Sp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42 Tom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19 Blodapparat trekkes fra markedet09:15 May varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42 Roboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27 Mann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19 Regjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen
Siste nytt
05:45Norge313 evakuert fra cruiseskip05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik14:49NorgeVM i Skreifiske avlyst på grunn av uvær14:49SportFørste distansetap for Johaug - spurtslått av Nilsson14:48NorgeFisker skal ha skutt mot båt i Bergen14:48NorgeSenterparti-applaus for pelsdyrnæringen14:17VerdenAfghanistan: Fire drept og over 30 såret i angrep14:15NorgeUngdomspolitikere følte seg truet av VG-journalist14:15NorgeTyver med gravemaskin stjal MC-er i Mysen14:14Norge– Forbudet mot pelsdyrnæringa brudd med fritt Norge siden 181413:45NorgeOla Borten Moe: Oljeoverfloden visker ut sammenhengen mellom verdiskaping og velferd13:19ReiseNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene12:58VerdenOver 600 døde etter syklon12:42VerdenUSA-støttede opprørere erklærer seier over IS i Baghouz11:48NorgePolitiet håper å avhøre mannen som ble skutt på Skjetten11:40NorgeSp-utvalg vil vingeklippe Riksrevisjonen09:42LivetTom Egeland plasserte ti gisler på en trikk i Oslo sentrum09:32NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket09:19Helse og livsstilBlodapparat trekkes fra markedet09:15VerdenMay varsler brexit-avstemning kun hvis hun mener hun får nok støtte08:42NorgeRoboter skal få autorisasjon som finansrådgivere08:30NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak08:27NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking på Nøtterøy08:19PengerRegjeringen vil ikke heve pliktarven så mye som først varslet06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus