Meny

Babymammut kan gi vitenskapelig gjennombrudd

Babymammut kan gi vitenskapelig gjennombrudd

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnet av en babymammut i den russiske permafrosten gir vitenskapsmenn den beste sjansen noen gang til å lage et genetisk kart over arten som har vært utdødd siden istiden.

- Det er en nydelig liten babymammut funnet i perfekt form, sa Aleksej Tikhonov, visedirektør på det russiske Akademiet for zoologisk vitenskap.

Tikhonov har tatt vare på mammuten siden den ble funnet i mai.

- Dette eksemplaret kan gi oss unikt materiale som kan hjelpe oss med endelig å klare å tyde den genetiske sammensetningen av mammuten, sier Tikhonov.

Hunn-mammuten, som døde da hun var seks måneder, fikk navnet Ljuba etter kona til reinsdyroppdretteren og jegeren Juri Khudij, som fant henne i Russlands arktiske Jamalo-Nenetsk-region.

- Da hadde hun ligget i den frosne bakken i opptil 40.000 år, sier Tikhonov.

Jegeren trodde først det var et dødt reinsdyr han hadde funnet da han fikk øye på deler av kroppen til mammuten stikkende ut av snøen. Da han skjønte at det var en mammut, ble vitenskapsmenn sendt til stedet, og mammuten ble transportert til den regionale hovedstaden Salekhard.

Der har hun blitt oppbevart i en spesiell fryseboks siden. (©NTB)

(foto: Scanpix) 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus