- Moskeen i Islamabad ryddet for islamister

Pakistanske soldater hadde onsdag ettermiddag ryddet Den røde moské i Islamabad for militante islamister, ifølge militærkilder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske kommandosoldater gjennomsøker Den røde moské i Pakistans hovedstad på jakt etter bomber. Aksjonen sies å være i sluttfasen.

Hærens talsmann, generalmajor Waheed Arshad, sa på en pressekonferanse onsdag at bare «meget få» væpnede islamister fortsatt var igjen i moskeen. Kampene ville være over snart.

Ifølge militærkilder hadde pakistanske soldater onsdag ettermiddag ryddet Den røde moské for militante islamister.

Arshad understreker likevel at å rydde området for miner, bomber og annet sprengstoff kan ta tid.

– Hele området må renses, sa generalmajoren.

Pakistans president Pervez Musharraf skal holde en fjernsynstale om aksjonen torsdag, ifølge en av presidentens rådgivere.

Dødstallet usikkert

Arshad opplyste at ytterligere tre opprørere ble drept i løpet av natten. I alt 53 opprørere og åtte soldater er bekreftet drept til nå. Det endelige tallet på drepte vil ikke være klart før hele området er sikret.

Men ifølge Arshad vil tallet på drepte islamister stige.

– Operasjonen er i sluttfasen. Målet var å fjerne de militante opprørerne fra moskeen for å sikre evakueringen av kvinner og barn, sa talsmannen.

Militæroperasjonen har tatt lang tid fordi soldatene har villet unngå å drepe noen av kvinnene og barna som antas å ha vært i kjelleren av moskeen. Ingen kvinner eller barn er blitt drept, mener generalmajoren.

– Ikke etter det jeg vet. Ingen kvinner eller barn er blitt drept, sa han.

Mange i moskeen

Det er svært usikkert hvor mange mennesker som befant seg inne i moskeen da myndighetene innledet aksjonen for å drive de væpnede islamistene ut av den for vel en uke siden.

Over 1.200 personer forlot moskeen i løpet av den ukelange beleiringen som begynte 3. juli, og fram til den militære aksjonen som begynte natt til tirsdag.

Ifølge Arshad anslo de militære at det var igjen 200–300 personer da de gikk til aksjon, og at 86 kom ut etter at angrepet var i gang. Andre anslag har variert helt opp til 2.000.

Blant dem som kom ut i live, var Abdul Aziz som forsøkte å rømme ikledd burka i forrige uke. Sammen med broren Ghazi, som ble drept av soldatene tirsdag kveld, var han leder for islamistene i moskeen.

Base for ekstreme

Moskeen er blitt brukt som base for bevegelsen som har sendt sine egne medlemmer ut i Islamabads gater for å angripe kvinner som ikke var kledd etter sektens tolkning av Koranen. Politifolk er blitt bortført, og gateselgere advart og angrepet for å selge musikk eller film.

Da islamistene for vel en uke siden bortførte sju kinesere på en akupunkturklinikk, som islamistene anklaget for å være en bordell, gikk de militære til aksjon mot moskeen.

Martyren Ghazi

Beslutningen om å storme moskeen er stort sett blitt mottatt positivt i opinionen i Pakistan, men det er også frykt for at drapene av opprørerne skal føre til voldelige reaksjoner fra medlemmer av andre moskeer.


Mange vil utvilsomt se på Ghazi som en martyr, og drapet av den religiøse lederen kan komme til å bli bensin på bålet for andre ekstremister, melder BBC.
De siste dagene har forsvaret utplassert tusenvis av soldater i nordvest-Pakistan, der Taliban-tilhengerne har gjennomført en rekke angrep som skal være knyttet til beleiringen av Den røde moské. (©NTB)

(foto: Scanpix)

Oppdatert klokken 15.35.

Personvernpolicy