Betaler for døde fluer

Betaler for døde fluer
Betaler for døde fluer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger du litt ekstra penger? Da kan du skrape sammen en haug med døde fluer og sette kursen mot Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Panteordning
Den kinesiske byen byen Luoyang vil betale for døde fluer. Fluene på bildet er verdt omlag tyve kroner. Foto: Flickr.

I et forsøk på å heve levestandard og hygiene har den kinesiske byen Luoyang startet en panteordning for fluer. Fra og med første juli betaler myndighetene nå rundt 50 øre for hver døde flue som leveres inn.

– Kollegaene mine og jeg mener at dette er den beste måten å få innbyggerne til å gjøre mer for miljøet de lever i, forteller Hu Guisheng, en talsmann for de lokale myndighetene, til nyhetsbyrået Xinhua.

Så langt har det blitt delt ut omlag 1000 kroner for en haug med 2000 fluer. Det er første gang at myndighetene i Luoyang, en by med litt over 1,5 millioner innbyggere, tyr til det skritt å starte en panteavtale av denne typen. Hensikten skal ifølge myndighetene væreå få utmerkelsen 'Kinas mest renslige by'.

Selv om innbyggerne er enige i målsettingen, har det spesielle flue-tiltaket skapt en heftig debatt på Internett. En nettbruker skriver at han er redd for at byen nå skal bli latterliggjort, selv om hensikten med panteavtalen for fluer er aldri så god.

– Det sentrale poenget må være å få myndighetene til å oppfordre innbyggerne om å holde byen ren, slik at fluene ikke vil trives her, i stedet for å bruke penger på døde fluer, skriver nettbrukeren.

Kina har en lang historie i å prøve uortodokse metoder for å få bukt med skadedyr. Under Mao ble innbyggerne i Kina oppfordret til å drepe fluer, mygg, rotter og spurv.

Dette skulle blant annet skje gjennom stadig å skremme spurvene på flukt, slik at de til slutt ville dø av utmattelse.

Forsidefoto: Flickr.com