Leder for Den røde moské i Islamabad drept

Leder for Den røde moské i Islamabad drept
Leder for Den røde moské i Islamabad drept
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en hel dag med kamper ved Den røde moské i Islamabad er nærmere 60 personer drept, deriblant lederen for moskeen, Abdul Rashid Ghazi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Flere drepte og sårede
En religiøs student blir fraktet til sykehus etter å ha blitt såret da sikkerhetsstyrker stormet Den røde moské i Islamabad tirsdag. Rundt 50 militante islamister, deriblant lederen for moskeen, Abdul Rashid Ghazi, er blitt drept under aksjonen. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/SCANPIX

Abdul Rashid Ghazi. (Foto: Reuters/Scanpix)Abdul Rashid Ghazi. (Foto: Reuters/Scanpix)

Islamabad (NTB-Reuters-AFP):

Rashid, som var leder for de militante islamistene som i lengre tid har forskanset seg i moskeen, ble drept da pakistanske soldater stormet moskeen tirsdag, ifølge innenriksdepartementet.

– Han ble oppdaget i kjelleren og ble bedt om å komme ut. Han kom ut sammen med fire eller fem andre væpnede menn som skjøt mot sikkerhetsstyrkene. Sikkerhetsstyrkene besvarte skytingen, og Ghazi ble drept, sier militærtalsmann Javed Cheema.

– Martyrdom sikret

Ghazi har tidligere sagt at han heller vil dø som martyr enn å overgi seg.

I en telefonsamtale til en privat TV-kanal tidlig tirsdag beskyldte han også myndighetene for å ha opptrådt uredelig i sitt forsøk på å løse krisen ved moskeen.

– De bruker full makt. Dette er ren aggresjon. Min martyrdom er sikret nå, sa Ghazi til Geo TV etter at soldater stormet moskeen natt til tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også rundt 50 islamister og åtte soldater er drept i kampene.

– Avslutningsfase

I løpet av tirsdagen kjempet militante islamister time etter time mot pakistanske soldater i bygget som huser moskeen.

– Det er intense sammenstøt. Væpnede menn tar stilling i nesten hvert eneste rom, og de kjemper fra rom til rom. De har tatt stilling i kjelleren og i trappene, sa militærtalsmann Waheed Arshad da kampene sto på som verst.

Tirsdag kveld var militæraksjonen mot moskeen i avslutningsfasen, og 80 prosent av bygget var sikret, ifølge Arshad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ett eller to områder igjen å sikre. Det kommer ikke til å ta lang tid, sa han, men understreket samtidig at soldatene gikk rolig fram fordi motstanden var sterk i de gjenværende områdene.

Rundt 50 væpnede menn overga seg eller ble pågrepet i løpet av aksjonen tirsdag, ifølge pakistanske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redde foreldre

Flere hundre meter unna moskeen, bak barrikader av piggtråd, sto flere bekymrede foreldre og slektninger og ventet. De fleste av dem var for redde til å snakke om situasjonen, mens noen ga uttrykk for sinne overfor regjeringen som valgte å storme moskeen.

Lali Gul, en far fra den nordvestlige byen Charsadda, snakket med sin 16 år gamle sønn Abdullah fredag.

– Han sa at de var villige til å komme ut, men at de fryktet at de kom til å bli beskutt, sier Gul og refererer til beskytning fra halvmilitære styrker.

Minst 30 barn og 24 kvinner klarte å komme seg ut etter at stormingen begynte. Det var tirsdag kveld uklart hvor mange kvinner og barn som fortsatt var inne i bygget.

Seks barn som klarte å komme seg ut, sier at de ble holdt i kjelleren i moskeen, men at de flyktet da vaktene forsvant idet soldatene rykket inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Støtte fra opinionen

Norges ambassadør til Pakistan mener at folk flest støtter den pakistanske presidenten Pervez Musharrafs aksjon mot moskeen.

– Den brede opinionen er nok for at aksjonen skjer, sa ambassadør Janis Bjørn Kanavin til NTB på telefon fra Pakistans hovedstad tirsdag.

– En vanlig reaksjon er at «dette burde ha skjedd for lenge siden».

Han viser til at det har vært flere provokasjoner fra Den røde moské, og mange mennesker mener myndighetene har vist altfor stor tålmodighet.

Ambassadør Kanavin understreker imidlertid at det heller ikke er vanskelig å finne dem som støtter islamistene, særlig i North-West Frontier Province der islamister har større støtte. (©NTB)

Relaterte saker:

Soldater stormet den røde moské

En mann gråter for sin bror som er på innsiden av Den røde moské i Islamabad. Foto: REUTERS/Mohsin Raza / SCANPIXEn mann gråter for sin bror som er på innsiden av Den røde moské i Islamabad. Foto: REUTERS/Mohsin Raza / SCANPIX