Dårlig kosthold øker astmafaren

Dårlig kosthold øker astmafaren
Dårlig kosthold øker astmafaren
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenåringer som ikke får i seg nok næringsstoffer fra frukt og fisk, er mer utsatt for astma, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Illustrasjonsfoto:
Mangel på næringsstoffer fra blant annet frukt og fisk, øker faren for astma og andre lungeproblemer hos unge, viser ny studie. (Foto: Flickr.com)

De ungdommene som får i seg lite frukt, og da spesielt C-vitamin, har svakere lunger, mens de som får i seg lite E-vitamin, fra vegetabilsk olje og nøtter, er mer utsatt for astma, kom amerikanske forskere fram til i en ny studie.

Janet Burns, ved Harvard School of Public health, som stod bak studien, stiller derfor spørsmål ved om den anbefalte dagsdosen av C-vitamin, som er 85 milligram i USA (kun 60 milligram i Norge), er høy nok for ungdom, melder Reuters.

Også flere tidligere studier har knyttet usunne spisevaner til lungeproblemer.

Omega-3 beskytter

I denne nye studien undersøkte forskerne over 2000 ungdommer fra USA og Canada. Mange av deltagerne fikk i seg mindre enn den anbefalte dosen frukt og grønnsaker. Bare 11 prosent tok vitamintilskudd daglig.

De som fikk i seg lite frukt og omega-3 fettsyrer var mer utsatt for astma og andre åndedrettsproblemer. Og det viste seg at selv moderate mengder omega-3 hadde en beskyttende effekt på lungene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omega-3 motvirker betennelse i lungene, mens antioksidantene i C- og E-vitaminer, beskytter celler i luftveiene mot frie radikaler.

Naturlige kilder

I Norge er anbefalt daglig inntak av C-vitamin 60 milligram. I og med at vitaminet er vannløselig, og skilles ut av kroppen, er det viktig med daglig tilførsel. Vitamin C finnes naturlig i frukt og grønnsaker, som kiwi, appelsin, brokkoli og kålrot.

Dagsbehovet for vitiamin E er cirka 8-10 milligram. E-vitamin finnes naturlig i blant annet vegetabilske oljer, nøtter, egg og helkornprodukter.

Omega-3 er umettede fettsyrer som finnes naturlig i fisk og sjømat, samt valnøtter og noen grønne grønnsaker. Et daglig inntak på opp til 3 gram omega-3 anses som helt trygt, men mengder over dette bør avtales med lege.

Kilder: Reuters og Lommelegen

Forsidefoto: Scanpix