Soldater stormet Den røde moské

Soldater stormet Den røde moské
Soldater stormet Den røde moské

Pakistanske soldater stormet natt til tirsdag Den røde moské i Islamabad for å fjerne de militante opprørerne som har forskanset seg der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stormet i natt
Religiøse ledere prøvde mandag å forhandle med militante islamister som har forskanset seg i Den røde moské i Islamabad, men kom ikke fram til noen løsning på den blodige konflikten. Foto: REUTERS/Faisal Mahmood/ SCANPIX.

Islamabad (NTB-Reuters): Minst 40 opprørere ble drept under de harde kampene, opplyser det pakistanske militæret. Tre soldater fra spesialstyrkene ble også drept.

Minst 15 andre ble såret i militæroperasjonen, som fortsatt pågikk ved 9-tiden i Pakistan tirsdag morgen.

Kraftige eksplosjoner og skuddvekslinger kunne høres fra området da soldatene stormet moskeen.

Barn unnslapp
– Vi startet en operasjon klokken 4 for å rydde madrassaen for militante, sier talsmann for forsvaret, generalmajor Waheed Arshad.

– Opprørerne bruker granater og mindre våpen. De befinner seg i kjelleren, sa generalmajor Waheed Arshad. Om lag en halv time etter at den omfattende militæroperasjonen startet kom det meldinger om at 20 barn hadde klart å rømme ut av moskeen.

– Soldatene er nå inne i moskeen. De er på taket, fortalte Arshad, og la til at soldatene møter sterk motstand fra de væpnede opprørerne.

Menneskelige skjold

– Soldatene gikk inn i moskeen fra tre sider. De blir beskutt av de militante opprørerne. Vårt mål er å pågripe dem så raskt som mulig og å redde livene til de ubevæpnede, sier Arshad.

Den religiøse lederen Rashid Ghazi og hans tilhengere blir beskyldt for å bruke kvinner og barn i moskeen som menneskelige skjold.

– Det går tregt fordi de bruker kvinner og barn som menneskelige skjold. Området er kraftig minelagt og vi møter tøff motstand, sier en sikkerhetskilde tirsdag morgen.

Minst 24 personer er blitt drept i sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrkene og de ytterliggående opprørerne inne i moskeen den siste uka.

Ifølge regjeringen befant rundt 150 gisler seg inne i moskeen da den ble stormet.

Forhandlinger brutt
Kort tid før stormingen ble det opplyst at forhandlingene med de islamistiske opprørerne moskeen i Islamabad hadde mislyktes. Forhandlingene med lederen av moskeen skal ha blitt avbrutt etter at han nektet å slippe fri barna og kvinnene i moskeen.

– Etter å ha forhandlet i elleve timer, er jeg er svært skuffet over at samtalene ikke førte fram, sa tidligere statsminister Chaudhry Shujaat til journalister etter å ha vendt tilbake fra forhandlingene med de væpnede opprørerne i Den røde moské.

– Vi snakket med Abdul Rashid Ghazi på telefon og sa at han burde tenke på de uskyldige barna og kvinnene, men han sa han skulle se på det senere, sier Shujaat.

– Tilbød mye
– Vi tilbød ham mye, men han var ikke klar for å gå med på våre betingelser, legger han til. Regjeringen krevde at den radikale lederen av moskeen, Abdul Rashid Ghazi, overga seg dersom han skulle unngå å bli drept. Men Ghazi avviste kravet og sa at han foretrekker å dø som martyr.

Tirsdag morgen var Ghazis skjebne uklar. Etter at kampene startet, ringte han selv til en privat TV-kanal og hevdet at hans mor var blitt såret i skuddvekslingene.

– De bruker full makt. Dette er naken aggresjon. Min martyrdom er sikret nå, sa Ghazi til Geo TV.

Siste: Rundt 50 mistenkte militante muslimer i Den røde moské i Islamabad overga seg tirsdag morgen, under et opphold i kampene ved moskeen, ifølge en militærkilde.

(©NTB)

Personvernpolicy